Premierul se desfata cu rock purpuriu si adanc, ministrii de resort se eschiveaza, Presedintele flutura electoral steagul „libertatii de miscare”. In acest timp, Giovanna Reggiani, pradata si batuta cu bestialitate de monstrul din baraca, sta intinsa pe catafalc.

Daca multa vreme n-am fost cunoscuti in lume decat ca Tara lui Dracula, iata ca acum am reusit sa perpetuam oroarea si sa speriem lumea civilizata cu faptele unor conationali. Mai suporta hartia de ziar atatea stiri despre furturi, pradari, inselaciuni si crime made in Romania?

Pasivi si complice

In locul premierului Tariceanu, n-as fi putut sa savurez rockul Deep Purple, chiar in seara in care, in Italia, in urma crimei comise de un roman, guvernul italian a trecut la masuri extreme impotriva imigrantilor. In locul altor varfuri politice si decizionale romanesti, nu as fi contracarat acuzele oficialitatilor italiene cu sloganul „libertatii de miscare“. La fapte extreme, se impun masuri legale drastice.

Problematica este maturata sub presul vecinului si nimeni nu vine cu o solutie concreta pentru a asigura controlul infractionalitatii romanesti peste hotare. Am mai spus-o, si o repet: libertatea de circulatie a bunurilor si persoanelor, in Europa, nu e facuta pentru oameni care sfideaza orice valoare morala europeana!

Se traficheaza bunuri, forta de munca, se trafica femei si copii. Smecherii si penalii circula cum vor ei - cu acte false, bani, bunuri furate si traficate peste granitele nationale - fara controale la frontiere, sau cu spagi colective care sa acopere trecerea lina a mijlocului de transport.

Din 2007, migratia criminala dinspre Romania a crescut exponential, iar in ultimele doua luni a devenit un fenomen generalizat si scapat de sub control.

Cum e posibil ca o persoana fara contract de munca, scop turistic sau de afaceri clar dovedit, sa treaca necontrolata, peste controlul pasapoarte de la frontiere? Ce interese se ascund in dosul colectelor de cativa euro pe cap de calator, pentru ca autocarele si pasagerii lor sa treaca asa in voie peste granite?

Statul roman apare pasiv si complice in debarasarea, de pe teritoriul Romaniei, de lenesi si infractori. Altfel, cum se explica faptul ca, peste granite, trec oameni cu cazier si dati in urmarire pentru neispasiri de pedepse penale?

Greseala e una de fond: se da drumul mult prea usor din tara, iar multi oameni plecati la noroc peste granite, devin infractori la fata locului, ametiti de tentatiile Occidentului. Ei sunt prinsi, la impas, in benzi infractionale de ocazie, sau retele organizate ca la carte.

Purpuriul rusinii

Lipsa de control functioneaza acolo unde exista auto-control. Ceea ce s-a dovedit a fi, in mare, o utopie, in ceea ce priveste pe unii romani si tigani. Cu argumentul „Si altii (din alte tari) fac, si altii dreg“, ti se taie maul daca iti exprimi pozitia fata de valul de infractionalitate romaneasca peste granite.

Nimeni nu poate starpi relele omenesti de pe glob, insa momentan si stringent, avem o problema. Din Tara lui Dracula, devenim o tara a dracului, de unde se pleaca pentru a se fura, prada, viola si chiar ucide.

Pe oamenii plecati la studii sau munca cinstita, pe romanii OK din diaspora, s-a asternut un val negru, al noii rusini. Abia scapasem de el, dupa teribilii ani ’90, cand ne licentiasera de hoti prin Germania si mancatori de lebede pe Prater.

Mass-media italiana, dar si de limba germana, vuiesc de stiri negre despre faptele unor romani in Europa. Unele dintre ele sunt legate de abuzuri si violente asupra femeilor, ca si in cazul ucisei sotii a comandorului italian.

Noi fapte

In Bozen, in 29 octombrie, un roman a fost implicat in rapirea unei tinere de 19 ani, pe care ar fi incercat sa o duca cu forta in Romania (Dolomiten.it).

Alaltaieri, un roman din Neudau (Hartberg) a fost arestat, pentru violarea repetata, sub amenintare cu cutitul, a propriei sotii. Terorizare si maltratare, sub ochii copilului sau de 7 ani, i se imputa romanului de 32 de ani (Kleine Zeitung, Graz)

Wiener Zeitung scrie in 26 octombrie despre trei mascati care au atacat si pradat filiala postei din Brunner Strasse, inarmati cu pistoale si cutite. Intre banditi, un roman de 35 de ani, asupra caruia s-au gasit banii si a fost arestat de politia austriaca.

Politia din Sudhessen anunta prinderea unui roman de 33 de ani si a complicelui sau din Offenbach, pe cand acestia sustrageau cosmetice in valoare de 500 de euro, dintr-un magazin de cosmetice. La verificari, s-a constatat ca romanul era dat in urmarire internationala, pentru trafic de droguri.

Alt roman, de 28 de ani, a fost prins, in localitatea Berg, vanzand drept aur, inele de arama.

In timpul unei razii din Biberstein, politia a prins un roman de 33 de ani, fara domiciliu stabil in Elvetia, care la somatie a incercat sa fuga. In jacheta, i s-au gasit unelte de spargere a locuintelor. (Schweizer Magazin, 11.10.07)

Tot un roman, din Frankfurt-Offenbach, a sarit la gatul Presedintelui Germaniei. Acolo se pare ca a fost vorba de disperare financiara, insa tot ne-am facut de cacao.

Nici prinsi, infractorii nu ies din circuit. Politia elvetiana il da in urmarire pe romanul Niculae Bejan (30) arestat in 16 octombrie si evadat in 26 octombrie, din arestul preventiv al politiei cantonale Thurgau in Tobel. Romanul fusese retinut ca suspect in atacul armat asupra unei filiale de posta locale.

In 5 octombrie, alt roman, arestat pentru spargeri de case, a evadat din inchisoarea regionala din Berna. El a profitat de neatentia paznicilor si a evadat din curtea de plimbare, peste acoperis, ranindu-se la maini si bust in gardul de sarma ghimpata al inchisorii.

Fum peste ape

Pe bune, situatia e groasa. Atat pentru statul roman, cat si pentru romanii cumsecade din strainatate. „Cireasa pe tort“ a fost pusa de moartea Giovannei Reggiani. Dreapta, ca si stanga politica moderata din Italia, dar si in restul tarilor europene, sunt gata de atitudine.

In problema securitatii cetateanului, politicul european pare a avea un punct comun de vedere.

Se profileaza legi mai aspre pentru mica si marea criminalitate -de la condusul masinii sub consum de alcool si droguri, pana la evaziune fiscala si spalare de bani-, o lupta intensificata impotriva crimei organizate si structurilor de tip mafiot si expulzarea delincventilor straini peste granitele nationale.

De aici, pana la restrictionarea pietii muncii pentru romani, e doar un pas. Aceasta restrictionare nu se face doar prin legi, ci si prin conduite nationale si particulare, la nivel de angajator. Halal faima, no job abroad!

Joi, in plina criza de imagine a Romaniei in lume, guvernantii romani isi faceau propria imagine la concerte rock. Poate ca si Giovannei ii placea rockul. Peste santul unde, sparta si plina de sange, a fost abandonata de agresor, plutea smoke on the water, dar si o adiere de rapsodie romana cum nu si-a dorit niciodata.