Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, duminica dupa-amiaza, ca Romania nu tolereaza incalcarea legii, insa cetatenii romani aflati in Italia trebuie protejati. Seful Executivului a adaugat ca va avea o discutie telefonica, in acest sens, cu premierul italian, Romano Prodi.

"Comunitatea romanilor din Italia este formata din oameni onesti, corecti si muncitori", a adaugat premierul Tariceanu. Seful executivului a mai spus ca ii va trimite si o scrisoare primarului Romei, in care ii va cere sa ia masuri impotriva actiunilor xenofobe.

De asemenea, premierul Tariceanu a afirmat ca a avut o discutie pe aceasta tema si cu presedintele Traian Basescu, urmand sa ii trimita un document cu masurile avute in vedere de Executiv in sprijinul comunitatii de romani din Italia.

"Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, se va intalni cu presedintele Traian Basescu pentru a-l informa in detaliu asupra masurilor avute in vedere pentru rezolvarea situatiei romanilor din Italia", a anuntat premierul.

"Trebuie sa protejam vietile cetatenilor romani din Italia" - a precizat Tariceanu, mentionand ca un element estential este cooperarea politieneasca. "Dorim sa implicam societatea civila si mediul de afaceri in aceste actiuni. Vom acorda asistenta juridica si consulara romanilor propusi spre expulzare.

Autoritatile locale au datoria de a asigura locuri de munca persoanelor repatriate. Avem disponibilitatea inclusiv de a contribui la actiunile de repatriere voluntara", a afirmat seful Executivului. El a anuntat ca a convocat pentru luni o sedinta de Guvern pe aceasta tema.

"Autoritatile italiene au obligatia de a asigura securitatea cetatenilor straini aflati pe teritoriul lor. Nu este normal ca cei care isi vad de treaba sa sufere", a mai spus Tariceanu, aratandu-se ingrijorat de manifestarile xenofobe din ultima perioada, in Italia.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a facut aceste declaratii la finalul intalnirii pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu ministrii de Interne, Externe si Justitiei.