Liga Romanilor din Italia (LRI) a trimis o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu, primului ministru Tariceanu si ministrilor Cioroianu si David. LRI isi exprima indignarea fata de actele criminale comise de "cetateni romani si de etnie roma, originari din Romania".

Apoi se face un apel catre toate institutiile romanesti, de a "raspunde in continuare cu toata disponibilitatea posibila invitatiilor Guvernului Italian, in vederea implementarii unor programe comune intre cele doua tari, care sa aiba ca obiectiv si programe de siguranta publica"."In aceste momente de criza, consideram ca este imperios necesara interventia Statului Roman ", se arata in finalul scrisorii.

Asociatia Romanilor din Italia exprima temerea, in parte confirmata de atacul xenofob de vineri, in legatura cu posibile "retorsiuni contra cetatenilor romani, vinovati ca au acelasi pasaport cu un criminal".

Asociatia Amici della Romania anunta printr-un comunicat ca "violenta nu e o solutie, (...), ci numai dialogul este cheia integrarii ".

Presedinta Asociatiei, Diana Harja, continua: "adresam un apel Guvernului Roman sa sustina mai mult asociatiile prezente in teriori, si sa ia o pozitie neta in raport cu delincvent,a inainte de a se ajunge la penalizarea, nu numai mediatica, a comunitatii noastre ".

Partidul Romanilor din Italia face un apel la asociatii pentru o colaborare in cazuri similare: "PIR invita toate asociatiile reprezentante ale comunitatii romanesti in Italia sa realizeze impreuna un front comun vis-a-vis de autoritatile romane si italiane, cerand sa se faca cunoscuta realitatea faptelor, fara discriminari sau instrumentalizari politice.(...) Dialogul, respectul reciproc,

implicarea si participarea cetatenilor romani in Italia sunt lucurile necesare pentru a readuce situatia la nivelul acceptabil de intelegere si colaborare intre cele doua popoare."

Dumitru Ilinca, responsabil pentru comunitatea de romani din cadrul Partidului Imigrantilor, a acuzat intr-un interviu direct pe primarul Romei, Walter Veltroni: " Vad pe acest domn, secretar national al Partidului Democrat, cum se lamenteaza ca un copil slab.

Dar cum, nu reprezinta el majoritatea in guvernul italian si in Parlament? Veltroni acuza guvernul roman ca a favorizat exodul miilor de delincventi. Si cere Europei sa intervina. Greseste. Arunca responsabilitatea. Adevarul e ca in tari precum Germania, Austria sau Ungaria, delincventii romani nu se duc, pentru ca acolo pedepsele sunt mult mai severe ".

In sfarsit, la vestea ca primii romani au fost expulzati de la Milano, Mihaela Dutescu, presedinta asociatiei de binefacere "Sfantul Nicolae, prietenul copiilor ", cu sediul in acelasi oras, atrage atentia aspura unui aspect grav. Exista pericolul unei adevarate vanatori de romani: " am urmarit la televizor cum a fost tratata agresiunea asupra Giovannei Reggiani.

La emisiuni de maxima audienta precum Porta a Porta sau Primo Piano, se alimenteaza o stare de alarmism cu privire la romani. Noi ne ocupam de asistenta minorilor romani si ne temem ca se va accentua in scoli discriminarea copiilor conationalilor. Copiii romani arputea fi victimele inocente ale unui act criminal comis de o minoritate".