Din nou, o saptamana “pe minus” pentru majoritatea burselor internationale. Revirimentul dat de Federal Reserve, odata cu reducerea dobanzii de referinta la dolar, s-a dovedit a fi temporar.

Vestile rele cu privire la sectorul financiar din Statele Unite s-au rasfrant atat asupra burselor, cat si a dolarului, acesta inregistrand un nou minim istoric in raport cu euro si cu lira sterlina.

Faptul ca marile banci si case de brokeraj din Statele Unite ar putea inregistra in continuare pierderi datorate expunerilor din piata sub-prime a trimis indicii bursieri intr-o scadere extrem de puternica in sesiunea de joi, 1 noiembrie, anuland astfel cresterile din celelalte sesiuni.

Prin comparatie, bursele emergente au performat ceva mai bine, cu SSEC din China in crestere cu 3,37% la 5.777,81 puncte, BUX de la Budapesta si SBI din Slovenia crescand 0,71, respectiv 0,62%. In schimb, indicii bursei de la Bucuresti, BET si BET-FI, au scazut 0,81% la 9.921,68 puncte, respectiv 1,07% la 78,724,01 puncte.

Temerile din sectorul financiar al Statelor Unite si-au lasat amprenta si asupra dolarului, acesta pastrandu-si trend-ul de scadere din perioada recenta si inregistrand un nou minim istoric intra-day in raport cu euro, la 1,4528, dar si fata de lira sterlina, la 2,0907.

Cotatia futures a barilului de petrol crude, tranzactionat la NYMEX (New York Mercantile Exchange) a crescut 4,20% la 95,73, un nou record istoric, mai ales datorita scaderii cu 3,9 milioane de barili a stocurilor de petrol in aceasta saptamana, fata de o crestere estimata de 600.000 de barili.

Mai jos veti gasi variatiile nete si procentuale ale principalilor indici ai pietelor de capital internationale, ale dobanzilor titlurilor de stat, petrolului, metalelor pretioase, precum si cele din piata Forex.

Citeste integral si dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan