Trilulilu.ro (zis și Trilu) este copilul minune al webdoizero-ului romanesc. Dovada sta și recentul premiu la Internetics, secțiunea “Site-uri divertisment și timp liber”.

Este cu atat mai remarcabil cu cat este unul dintre puținele site-uri premiate de Internetics care nici nu este realizat integral in Flash (la mare voga se pare in netul mioritic) și nu ține de o publicație offline, agenție de presa sau firma de advertising.

Este un succes destul de atipic pentru Internetul romanesc dominat de site-uri care traiesc dintr-o forma sau alta de publicitate convenționala (bannere sau site dedicat unui produs/serviciu) și de mirobolantele site-uri “corporate”.

Singura problema pe care am reproșat-o și o reproșez celor de la Trilu este lipsa aproape totala de transparența. Și nu ma refer doar la finanțarea cu capital de risc, care mai mult ca sigur exista dar este “secreta” - sau la pretextele subțiri cu care suntem sistematic serviți.

Este clar ca ei ar avea multe lucruri interesante de spus - din punct de vedere tehnic - pentru toți cei care viseaza sa dezvolte un site major pe Internetul romanesc, dar care nu au nici cea mai mica idee de complexitatea și costurile pe care le implica un astfel de site.

Cam acesta ar fi motivul care m-a determinat sa fac o mica investigație, care s-a dovedit a fi foarte (prea?) ușor de efectuat. Plus faptul ca azi 3 noiembrie au avut mai multe perioade de downtime ba chiar au mai și schimbat prin ip-urile serverelor.

Aceasta, cu o probabilitate mare, indica oareșce upgrade-uri (neanunțate afaik) de servere și/sau structura aplicației. Ca “factor secundar” este fratele meu care in ultimii 2-3 ani cam o data la 6 luni are o mare idee faraonica de site video, niciodata pusa in aplicare, și m-a cam batut la cap lately ca sa-i estimez costurile unui setup de genul Trilu.

Voi da și detalii despre sursele de informare folosite, poate scap pe viitor de intrebari de acest tip.

Citeste integral si dezbate pe blogul lui Adrian Spinei