Cheltuielile pentru astfel de servicii au crescut la 305 milioane de dolari, cu 25% peste nivelul de anul trecut. Insa, pentru urmatorii cinci ani se preconizeaza o crestere medie de peste 18% a acestui segment de piata.

Calin Mirea, analist al firmei de cercetare International Data Corporation (IDC), a explicat ca situatia din acest an a fost influentata pozitiv de aderarea la UE, investitiile straine directe si dezvoltarea economica si de fondurile structurale si maturizarea sectorului.

"Avand cateva avantaje importante - suprafata si localizare, apropierea culturala de vestul Europei si de Statele Unite, puternice abilitati tehnice si lingvistice -,

Romania devine un competitor extrem de important in domeniul serviciilot IT si in acelasi timp o piata de desfacere foarte atractiva pentru jucatorii internationali", a declarat Calin Mirea.

Multinationalele domina clasamentele

Acest ultim lucru reiese si din topul rezultat pentru anul 2006, cand piata a fost evaluata la 244 milioane de dolari, iar primii trei provideri - raportat la cota de piata - au fost IBM si HP (doua multinationale),

urmate de Siveco (firma din actionariatul careia face parte fondul de investitii Intel Capital), cu o pondere cumulata de aproape 35% din valoarea totala a sectorului de profil.

Un articol de Dina Radulescu

Integral in Romania libera