Comisia Europeana apreciaza ca este inca prematur sa aiba o opinie argumentata in legatura cu decretul-lege adoptat miercuri de guvernul italian, a declarat Ricardo Mosca, ofiter de presa la Directoratul pentru Justitie, Libertati Civile si Securitate al Comisiei Europene, citat de NewsIn.

Responsabilul european a invocat totusi un articol dintr-o Directiva europeana care prevede posibilitatea ca statele membre sa restranga libertatea de miscare si rezidenta a cetatenilor Uniunii, pe motive care tin de politica publica, securitate publica sau sanatate publica.

Imposibilitatea de a se sustine financiar este, de asemenea, un motiv de trimitere a cetatenilor comunitari in tarile lor de origine, a precizat Ricardo Mosca.

Intr-o declaratie de presa sustinuta duminica seara in legatura cu situatia tensionata din Italia, presedintele Traian Basescu a anuntat ca a cerut Ministerului de Externe sa sesizeze Comisia Europeana in privinta noii legislatii italiene privitoare la imigranti, dar si a necesitatii unui proiect la nivel european referitor la incluziunea sociala a romilor.

"Romanii din Italia nu se simt protejati", a avertizat Basescu. "Ca sef al statului, condamn orice crima a unui cetatean roman. Astfel de gesturi nu ii caracterizeaza pe roman", a adaugat presedintele.