Nivelul salariului minim pe economie pe anul viitor va fi discutat luni de ministrii Muncii si Economiei cu delegatii confederatiilor sindicale reprezentative la nivel national.

Potrivit Radio Romania Actualitati, receptionat de Rador, Cartel Alfa, BNS, CNSLR - Fratia, CSDR si CNS Meridian sunt nemultumite de intreruperea negocierilor privind acordarea salariului minim pe economie, dupa ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsa de reprezentantii salariatilor.

In opinia sindicalistilor, solutia pentru iesirea din criza si evitarea protestelor este stabilirea unui salariu minim pe economie de cel putin 540 de lei pentru anul viitor.

Vineri, sindicatele au anuntat patronatele ca in maximum cinci zile vor sesiza Ministerul Muncii pentru convocarea comisiei de conciliere, iar daca nu se va ajunge la nici o intelegere vor urma greva generala timp de doua ore si greva generala cu intreruperea totala a activitatii.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a avertizat insa asupra riscului inflationist care poate aparea ca urmare a cresterii nemasurate a veniturilor salariale.

UPDATEMinistrul economiei, Varujan Vosganian, spune ca nu s-a ajuns la o intelegere cu sindicatele in privinta salariului minim pe economie, dar in urmatoarea sedinta de guvern va prezenta „o propunere asupra suportabilitatii in functie de estimarile facute”.

Aceste estimari sint de 500-550 lei, dar Vosganian este de parere ca valoarea salariului minim va fi undeva la mijloc intre cea prevazuta prin Legea bugetului si cea solicitata de sindicate, adica intre 450 si 540 lei. Discutiile continua in prezenta ministrului muncii, Paul Pacuraru.