Comisia Europeana doreste infiintarea unui sistem de stocare a datelor pasagerilor pe cursele aeriene, asa cum exista in Statele Unite. Propunerea urmeaza sa fie facuta in sedinta de marti si se incadreaza in lupta impotriva terorismului si a criminalitatii organizate.

Agentia France Presse, care a obtinut acest document, relateaza ca pasagerii vor fi obligati sa dea mai multe informatii, ca de exemplu numarul de telefon, adresa de email sau scopul calatoriei.Astfel, companiile aeriene vor fi obligate sa transmita 19 categorii de date furnizate de pasageri la cumpararea biletului de avion, printre care adresa de email, numarul de telefon sau cel al cartii de credit, precum si scopul calatoriei.

Aceste informatii vor fi transmise unei unitati pentru informatii privind pasagerii, care va fi infiintata in fiecare tara membra a Uniunii Europene. Mai mult, companiile aeriene trebuie sa transmita datele cu 24 de ore inaintea decolarii cursei, aceasta masura urmand sa fie aplicata tuturor zborurilor care intra sau ies din spatiul UE, nu si curselor in interiorul Uniunii.

Datele vor fi pastrate timp de 13 ani, dupa cinci ani vor deveni inactive si nu vor putea fi accesate decat in anumite conditii. Potrivit legislatiei europene, propunerea Comisiei trebuie sa obtina acordul unanim al celor 27 de state pentru a fi adoptata.