In luna septembrie a acestui an, salariul mediu net a ajuns la 1040 lei, increstere cu 1% (cu 10 lei) comparativ cu luna precedenta, potrivit datelor furnizate luni de Institutul National de Statistica. Fata de aceeasi luna a anului trecut, salariul mediu net a crescut cu 20,9%.

Cele mai mari valori ale castigurilor salariale se pastreaza in activitatile de intermedieri financiare (3186 lei), iar cele mai mici in industruia de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (603 lei).

Cresterile care au avut loc in luna septembrie comparativ cu luna august, s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv a primelor de vacanta si sumelor din profitul net), negocierilor de salarii si a realizarilor de productii mai mari.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in extractia hidrocarburilor si servicii anexe (+30,7%), in intermedieri financiare (+20,1%) si transporturi aeriene (14,3%).

Scaderile salariale au fost determinate, in principal, de acordarea de prime si sume din profitul net precum si a realizarii unei productii mai mici, iar cele mai pronuntate diminuari ale castigului salarial s-au inregistrat in industria miniera (-22,2%) si silvicultura exploatare forestiera si servicii anexe (-14,6%).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, salariul mediu nominal mediu a crescut cu 20,9%. Amintim ca in luna august a acestui an, salariul mediu net scazuse cub 10 lei fata de iulie ajungand la valoarea de 1030 lei.