DNA a dispus trimiterea in judecata a lui Dinel Staicu, presedintele SIF Oltenia, a lui Aurel Coconea, fostul director al Transgaz Medias si a altor sapte persoane. Acuzatiile se refera la prejudicierea patrimoniului SC Transgaz Medias cu aproape 11,5 milioane de euro, in perioada august 2000 - iulie 2001.

Coconea este acuzat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Celelalte opt persoane sunt acuzate de savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Cele noua persoane trimise in judecata de DNA:

- Aurel Gabriel Coconea - fost director general al S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. Medias

- Dinel Staicu - actualmente presedinte al Societatii de Investitii Financiare Oltenia

- Cornel Teodor Volintiru - fost director general al S.C. SIRONEX S.A. Craiova

- Carmen Ioana Popescu - fost director economic al S.C. B.D.J. S.A. Craiova

- Vlad Rebega - fost director general al S.C. B.D.J. S.A. Craiova;

- Iulian Siclitaru

- Tudorica Siclitaru

- Vasile Banciu - fost director general adjunct la S.C. ASIGURAREA NATIONALA ROMANA S.A. ;

- Adrian Georgel Bogza - fost administrator la S.C. DELTA TELECOM S.A.

Potrivit informatiilor facute publice de DNA, in perioada august 2000 - iulie 2001, Coconea a incheiat, cu incalcarea normelor legale, un numar de 14 conventii de plati cu cinci societati cu capital integral de stat.

Conventiile de plati au fost incheiate cu incalcarea O.U.G. nr. 10/1997 si a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor persoane juridice in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor in economie, aprobata prin H.G. nr. 685/23.08.1999.

Contrar dispozitiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce (potrivit carora ordinele de compensare nu se schimba in numerar), la solicitarea SNTGN TRANSGAZ S.A. Medias, societatile de stat consumatoare de gaze au achitat in conturile celor 4 societati private suma totala de 132.513.283.093 ROL , prejudiciind in acest mod SNTGN TRANSGAZ S.A. Medias.

Cele patru societati comerciale controlate de Dinel Staicu si reprezentate de Cornel Volintiru, Vald Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorica Sictitaru si Iulian Siclitaru nu au avut activitate comerciala, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar si nu au avut relatii comerciale cu societatile implicate in incheierea actelor de compensare.

"Sumele de bani astfel incasate au fost directionate catre firmele din grupul controlat de inculpatul Staicu Dinel si respectiv au ajuns in conturile personale ale inculpatilor sau in conturile altor societati in care acestia erau implicati, de unde au fost retrase in numerar", se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

Pentru negocierea si incheierea Conventiilor de plati, Dinel Staicu a beneficiat si de sprijinul lui Adrian Georgel Bogza, care a beneficiat de suma de 9.060.000.000 ROL, achitata in contul S.C. DELTA TELECOM S.A. cu titlu de comision de intermediere.

Prejudiciul total calculat de DNA este de 260.824.605.508 de lei vechi (suma achitata celor patru societari plus dobada legala), adica aproximativ 11.340.200 euro, iar dosarul a fost inaintat Judecatoriei Sectorului 2.