Salvatore Lo Piccolo, considerat capul mafiei din Sicilia, a fost arestat luni, in apropiere de Palermo, in urma unei interventii in forta a politiei italiene, relateaza agentia Reuters. Odata cu Lo Piccolo, in varsta de 65 de ani, a mai fost arestat fiul acestuia, de 32 de ani, si alti doi lideri mafioti. Toti patru se aflau pe lista celor mai cautati infractori din Italia.

Aproximativ 40 de politisti au fost implicati in actiune de capturarea a mafiotilor. Ei au tras cateva focuri de arma fara sa faca victime, dupa care au descins intr-o vila din Giardinello, sat situat la 15 kilometri vest de Palermo, unde erau reuniti cei patru. In casa, politia a mai gasit arme si sume mari de bani.

Arestarile au fost facute intr-un moment simbolic, in ziua in care orasul Palermo isi omagiaza victimele Cosei Nostra, printre care se numara si magistratii Giovanni Falcone si Paolo Borsellino. Ei au murit in 1992, in urma unui atentat cu bomba.

Salvatore Lo Piccolo, poreclit si "Baronul" era cautat de peste 23 de ani si se banuieste ca el a preluat conducerea mafiei, dupa arestarea lui Bernardo Provenzano, in aprilie 2006. El a reusit atunci sa-l anihileze pe Matteo Messina Denaro, concurentul sau la conducerea organizatiei criminale.

Cea mai cunoscuta dintre organizatiile mafiote italiene, Cosa Nostra dirijeaza activitatea economica si politica de zi cu zi din Sicilia. Organizatiei ii sunt atribuite sute de asasinate socante, carora le-au cazut victime importante figuri din Justitia siciliana.

Cifra de afaceri a Mafiei din Italia, printre care se numara organizatiile Cosa Nostra, Camorra, Ndrangheta sau Sacra Corona Unita, se ridica la 90 de miliarde de euro, adica 7% din produsul intern brut al Italiei.