Proiectul de lege privind acordarea cetateniei romane a fost respins luni de Senat din lipsa de cvorum. Initiativa legislativa reglementeaza procedurile privind acordarea, redobandirea si pierderea cetateniei prin renuntare, precum si modul de organizare si functionare a organului administrativ competent in domeniul cetateniei.

Amendamentele introduse de senatorii juristi prevad inlocuirea actualei comisii de cetatenie formata din 5 judecatori cu una formata din personal cu specialitate juridica, cu statut de functionari publici din cadrul Ministerului Justitiei. De asemenea, acesta comisie are caracter permanent.

O alta modificare prevede ca acordarea sau pierderea cetateniei romane sa se faca prin ordin dat de ministerul Justitiei.

Initiativa legislativa amendata de juristi are caracter organic, dar nu a intrunit numarul necesar de voturi si a fost respinsa la Senat.

In acest caz, deputatii vor avea sansa sa adopte modificarile efectuate de juristi si asta pentru ca forul decizional in acest proiect de lege este Camera Deputatilor.