Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari despre pensiile private (episodul 4)

de I. Speteanu     HotNews.ro
Luni, 5 noiembrie 2007, 0:00Expertul in fonduri de pensii administrate privat Mihai Seitan raspunde intrebarilor cititorilor Hotnews.ro.

Ce se intampla cu persoanele care sunt in concediu de crestere si ingrijire a copilului pana la 2 ani? Pot ele adera la un fond de pensii private obligatorii in aceasta perioada, avand in vedere ca beneficiaza de indemnizatia de la stat si nu de salariu?

Femeile aflate in concediu de crestere si ingrijire a copilului pot adera la un fond de pensii administrat privat cu doua conditii:

Prima conditie: sa indeplineasca conditiile de eligibilitate prevazute in lege (Nota.red: este vorba despre persoane in varsta de pana la 35 de ani, asigurate potrivit prevederilor art.5 alin.(1) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si despre persoanele in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la

sistemul public de pensii. Prima categorie este obligata. In cazul celei de a doua aderarea la fondurile de pensii private obligatorii este optionala).

A doua conditie: pe perioada in care stau acasa sa isi faca un contract de asigurare cu casa de pensii, pentru pensia publica. Din contributia la pensia publica, pe care si-o plateste singura la suma pe care o alege, 2% vor merge catre fondul de pensii administrat privat pentru care va opta. Astfel, cei un an, doi de zile, cat mama sta acasa, sunt acoperiti din punctul de vedere al contributiei.

O persoana care alege aceasta solutie este cu atat mai avantajata cu cat suma la care plateste contributia la sistemul public de pensii este mai mare, pentru ca si partea care merge catre sistemul privat este mai mare.


O a doua situatie in care se poate afla mama este aceea in care campania de aderare la fondurile de pensii administrate privat are loc in perioada in care ea a intrerupt activitatea si nu considera oportun sa cotizeze la acest moment. Nu este nici o problema. Ea va putea intra in sistem imediat ce reia lucrul.

O a treia situatie este cea in care persoana contribuie o perioada la sistem, dupa care intrerupe lucrul pentru a avea grija de nou nascut. Nici in acest caz nu este o problema, pentru ca sistemul functioneaza cu banii cu care ea a contribuit pana la intrarea in perioada de intrerupere a lucrului.

Banii care s-au strans in contul personal pe care mama il are la fondul de pensii produc bani in continuare, chiar daca aceasta nu mai contribuie pentru un timp.In general, media de stat acasa a femeilor cu copii de pana la doi ani, dupa datele statistice care exista, este intre 6 si 8 luni. Din motive lesne de inteles, foarte putine stau doi ani acasa. Se deprofesionalizeaza si nu rareori de expun pericolului de a fi concediate dupa intoarcerea la locul de munca.


Pompierii sunt obligati sa isi faca pensie privata obligatorie?

Atat in Ministerul Apararii cat si in Ministerului Internelor si Reformei Administrative exista personal care contribuie la sistemul public de pensii, cat si personal care contribuie la un alt sistem de asigurari sociale, care nu este integrat sistemului public.

Legea ii obliga sa adere la fondurile private de pensii obligatorii doar pe cei care cotizeaza la sistemul public de pensii, bineinteles daca indeplinesc si conditiile de varsta.

Am doua contracte de munca. Unul este pe program redus, de doua ore. Celalalt este pe program de opt ore. Pentru ambele angajatorii vireaza contributia la asigurari sociale. Doresc sa stiu cum se procedeaza cu virarea contributiei de 2% catre fondul de pensii private obligatorii pe care l-am ales?

Fiecare dintre angajatori plateste la casa de pensii, in contul trezoreriei, pe contributia individuala a persoanei un procent de 9,5% din cat castigul acesteia. Cand ajung la casa de pensii, banii se cumuleaza pe contul numeric personal al respectivei persoane. Din suma cumulata, 2% se vireaza la fondul de pensii private obligatorii pe care l-ati ales.

Deci, sunteti avantajat de faptul ca aveti mai multe surse de venituri pentru care se plateste CAS.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


613 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mai primesti si pensie de la stat? (Marţi, 6 noiembrie 2007, 0:52)

  vasilica [anonim]

  mai primesti si pensie de la stat pe langa cea privata ?
 • 0 (0 voturi)    
  Da (Marţi, 6 noiembrie 2007, 8:16)

  Overmind [anonim]

  Da, primesti. Aia administrata privat e doar parte din cea totala. Administrarea privata va fi pana la 6%, moment in care cea administrata de stat va constitui 3.5%.
 • 0 (0 voturi)    
  Fals (Marţi, 6 noiembrie 2007, 12:14)

  Eronatilor [anonim]

  Art. 16. - (1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 1, respectiv la art. 2, contributia individuala de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei prevazute de lege asupra sumei reprezentand valoarea a de doua ori salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, si se suporta de la bugetul de stat.
 • 0 (0 voturi)    
  pensia pilon II (Marţi, 6 noiembrie 2007, 13:00)

  Cristina Bratucu [anonim]

  O persoana care plateste contributia de pensie pe baza unui contract individual semnat cu Casa de Pensii (nu are Carte de Munca), si are 40 de ani, poate adera la pensia privata Pilon II ?
  Daca da, care este procedura de aderare?
  Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  @4 (Marţi, 6 noiembrie 2007, 15:40)

  viomobil [anonim]

  te adresezi unui administrator de fon de pensii private. poti opta atat pentru pilonul 2 cat si pt pilonul 3, diferentele dintre cele doua (in afara comisioanelor de administrare etc sau a gradului de risc al fondului) fiind date de sumele maxime care pot fi redirectate (2% la pilon 2 si 15% la facultativ).
 • 0 (0 voturi)    
  nu-mi vine sa cred! (Marţi, 6 noiembrie 2007, 17:36)

  florina [anonim]

  ... ca pot citi o asemenea tampenie pe hotnews!
  "Din motive lesne de inteles, foarte putine (mame)stau doi ani acasa. Se deprofesionalizeaza si nu rareori de expun pericolului de a fi concediate dupa intoarcerea la locul de munca."
  Luati in considerare, va rog, ca nu toti cei care va citesc cunosc legile care ii protejeaza. Si poate chiar va iau in serios!
  Legea protejeaza mamele intoarse la serviciu dupa 2 ani de stat acasa cu copilul de astfel de abuzuri... Din cate stiu angajatorul nu te poate da afara in primul an decat in situatii cu totul si cu totul exceptionale.
  Referitor la "deprofesionalizare"... Really! Inteleg ca a vrut sa ne ajute cel care a scris acest minunat articol dar n-a fost deloc "profesional" modul in care a facut-o.
  Si v-as mai spune ca nu exista "profesie" mai importanta decat cea de parinte, la care prea des ne grabim sa renuntam lasandu-ne copiii pe mana altor "profesionisti"... dar ma intorc la cratita si scutece pentru ca nu e locul potrivit pentru astfel de discutii.
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  @6 (Joi, 8 noiembrie 2007, 11:22)

  marius [anonim]

  Florina, tu de restructurarea postului ai auzit? daca firma iti restructureaza postul la o luna dupa ce te/ai intors din concediul de maternitate, nimeni nu o poate opri. dupa care reinfiinteaza postul, eventual cu o fisa a postului ceva mai cosmetizata. asa se scapa de mamele cu copii mici. presupun ca lucrezi la stat, altfel ai cunoaste cum sta treaba la privati si nu i mai fii atat de revoltata. daca nu ma crezi, pune mana si citeste statisticile si vezi cate femei mai fac copii astazi in romania. pe urma intreaba-te de ce.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by