Ingrijorarea a cescut in urma aflarii vestii exploziei in fata magazinului romanesc de la Monterotondo. “Am si eu un magazin alimentar langa Roma, si m-au sunat prietenii sa ma intrebe daca nu era al meu, ca auzisera la stiri. Intr-o clipa mi se oprise inima in loc. Nu era vorba de magazinul meu, din fericire.

Dar al meu ar putea tinta viitoare”, ne spune Mihaela M., proprietara unui magazin alimentar de produse romanesti.

Gheorghita Mihoc e presedintele APIR -Asociatiei Micilor Intreprinzatori Romani din Roma. El ne-a declarat, imediat dupa ce a aflat de bomba rudimentara de la Monterotondo: “ Suntem ingrijorati de ceea ce se intampla. Multi intreprinzatorii romani de aici au inceput de la zero, si au investit tot in activitatile lor, dupa ani de munca. Multi dintre noi avem si angajati italieni.

Speram ca episodul de la Monterotondo sa fie unul izolat. Exista o clima de tensiune si ne temem sa nu inceapa un conflict rasist in urma acestei campanii impotriva romanilor”.

Primarul de la Monterotondo, Lupi a condamnat actul xenofob: “exista riscul ca evenimentele din ultimele zile, incepand cu omorul Giovannei Reggiani si romanii linsati de o expeditie rasista, sa nu degenereze intr-o clima de absurda criminalizare a unei intregi comunitati”.

Primarul orasului a tinut sa fie alaturi de comunitatea de romani din oras, cu ocazia unei slujbe ortodoxe oficiate de parintele Bogdan, in prezenta ambasadorului roman pe langa Sfantul Scaun.

“Atmosfera la Monterotondo este tensionata”

Parintele Petre Bogdan din Monterotondo- Roma, este alaturi de romanii ingrijorati

In oraselul Monterotondo, in nordul Romei, traieste o comunitate importanta de romani, care se regasesc in fiecare duminica la biserica.

Parintele Petre Bogdan, paroh la Monterotondo, cunoaste bine nu numai realitatea de la Monterotondo, ci si cea a romanilor din inchisorile italiene. El este preotul care a obtinut autorizatia sa mearga in inchisorile din Roma, tocmai pentru a fi alaturi de detinutii romani.

L-am intrebat pe parintele Bogdan ce ne poate spune despre incidentul xenofob: “ Am fost acolo, la magazin. Am vorbit cu proprietara, Diana Steluta si cu Dana, cealalta romanca ce lucreaza la magazin. Cei care au pus bomba au lasat scris : va gaurim capul. I-am incurajat pe romani, si am promis ca o sa ma rog pentru ei. Voi face o sfestanie. Vom acorda toata solidaritatea noastra si intreg sprijinul.”

In legatura cu atmosfera de la Monterotondo, parintele Bogdan ne confirma faptul ca exista o atmosfera tensionata: “ Romanii sunt ingrijorati, unii spun ca au fost cazuri cand vanzatori italieni au refuzat sa serveasca cetatenii romani. De asemenea, ca o invatatoare ar fi apostrofat un elev roman. Noi speram ca episoade ca cel de la magazin sa nu se mai repete”.