Cotidianul

"Romeni di merda" produc 11 miliarde de euro pe an in Italia

de     Cotidianul
Marţi, 6 noiembrie 2007, 0:00


Foto: Cotidianul

Romanii contribuie cu nu mai putin de 11,3 miliarde de euro la Produsul Intern Brut italian, adica aproape 1% din cit produce toata Italia.

La sfirsitul anului 2006, in Italia erau inregistrati 3.690.000 de straini stabiliti in conditii legale, arata Anuarul Statistic „Imigrare 2007“, elaborat de Fundatiile „Caritas“ si „Migrantes“ din Italia, lansat pe 30 octombrie, la Roma.

Analiza contributiei imigrantilor, prin intermediul activitatilor desfasurate pe piata muncii, evidentiaza, pentru anul 2006, un aport la PIB-ul italian de 6,1%. Ca fapt divers, raportul „SOS Businesses“ facut de Confesercenti, o mare asociatie a firmelor italiene, crediteaza mafia cu 7% din PIB.

In numarul total de imigranti care muncesc legal pe teritoriul Italiei, Romania detine primul loc, cu 555.997 de persoane, reprezentind 15,1 la suta. Romanii sint urmati de marocani si albanezi, cu 387.031, respectiv 381.011 persoane.

Facind un calcul aproximativ si raportind ponderea romanilor la realizarea unui PIB de 1.231 de miliarde de euro, cit are Italia, rezulta ca imigrantii romani produc acolo, in medie, 11,3 miliarde de euro, adica aproape 1% din PIB. Cifra este insa mimima, intrucit statisticile nu ii includ si pe romanii care lucreaza la negru.

Matei Paun, analist economic la Grupul de Economie Aplicata, crede ca cifra de 11 miliarde de euro produsi oficial este putin cam mare, dar, daca se adauga si contributia celor care lucreaza la negru, ea poate fi corecta ca ordin de marime.

„11 miliarde de euro mi se pare o cifra potrivita, corecta“, ne-a declarat Alessio Menegazzo, asistentul presedintelui Camerei de Comert Romano-Italiana. „Arata ca romanii din Italia isi vad de treaba si produc foarte bine. Personal, ma bucura acest lucru. Lucrurile bune se intimpla de ambele parti. De exemplu, firmele italiene au in Romania 600.000 de angajati.

Si mai trebuie sa luam in calcul ca inainte de toate Romania are cele mai mari schimburi comerciale cu Italia. Cu nici o alta tara Romania nu are o relatie comerciala atit de strinsa.“

Romanii conduc peste 15.000 de afaceri in Italia, dintre care cea mai mare parte au legatura cu domeniul constructiilor. Potrivit unui raport primit in exclusivitate de Cotidianul de la Caritas/Migrantes, firmele romanesti s-au concentrat in proportie de 20,8% in constructii, 11,1% in industria hoteliera si restaurante, 9,9% in IT si servicii de business si 11,8% in servicii casnice.

Imigrantii din Italia muncesc mai mult decit italienii. Raportul subliniaza faptul ca, in 2006, pentru imigranti, rata de activitate era de 73,7%, respectiv cu 12% mai mare decit cea din rindul lucratorilor italieni. De asemenea, rata medie de ocupare a strainilor in Italia era cu 9% mai ridicata decit cea a italienilor (67,3% fata de 57,9%).

In privinta distributiei sectoriale a locurilor de munca ocupate de straini, 40% dintre imigranti lucrau in industrie, 20% desfasurau o activitate de colaborator casnic, 20% lucrau in sectorul hotelier si cel comercial si doar 4% in sectorul agricol. Romanii au cel mai inalt grad de educatie dintre toti imigrantii, arata raportul citat.

„59% dintre ei au terminat o scoala, fata de 39,9% dintre imigrantii est-europeni si de numai 33,4% din populatia italiana“, se arata in raport.

de Ionut Tudorica, Remus Radu

integral in Cotidianul


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


83 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by