Ministrul de Externe nu mai vrea batalioane disciplinare pentru romanii care incalca legea Adrian Cioroianu sustine ca ideea i-a venit din cauza desertului pe care il vizita, noteaza Gandul .

Traian Basescu nu a gustat fantezia ministrului si i-a cerut demisia, afirma EvZ. Afirmatiile lui Cioroianu vor face obiectul unei analize de catre conducerea PNL, scrie Cotidianul.

Romania Libera reaminteste ca nu este prima data cand Cioroianu gafeaza inventariind nu mai putin de 5 erori diplomatice ale ministrului.

L-a luat desertul de dinainte

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, regreta afirmatiile pe care el insusi le-a facut in direct la un post de televiziune.

Aflat vineri in deplasare in Egipt, seful diplomatiei romane declarase, referindu-se la crima comisa de Mailat: „Oamenii de felul lui (...), acesti oameni care comit astfel de fapte (...) ar trebui nu inchisi in celule cu regim de televizor, ei ar trebui pusi la muncile cele mai dure si ar trebui formate, probabil, batalioane din alea disciplinare, nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la

cap. Eram prin desert si ma gandeam daca nu cumva am putea cumpara un teren din desert de la statul egiptean pentru cei care, ca astfel de oameni, ne fac de ras in strainatate”.

Gandul

Basescu: „Trebuia sa demisioneze in minutul doi”

Afirmatia ministrului de externe a fost criticata public si de presedintele Traian Basescu. „Trebuia sa demisioneze in al doilea minut”, a comentat Basescu, aseara, intr-o Editie Speciala la TVR vorbind de un adevarat „dezastru la nivelul MAE”.

Presedintele a reclamat „lipsa de interes” a ambasadelor pentru romanii din strainatate si a avertizat ca va chema in curand acasa „foarte multi ambasadori”. „Avem grija sa le dublam salariile, dar isi bat joc, prin neglijenta, de romani”, s-a justificat el.

Chiar daca l-a taxat pe Cioroianu, Basescu a admis ca „cele mai multe probleme le creeaza cetatenii de etnie rroma”, dand ca unica solutie un program de integrare a acestora la nivel european.

Totodata, Basescu a apreciat drept „utila” initiativa guvernului de a asigura asistenta juridica pentru romanii aflati in situatie de expulzare, dar a dezaprobat ideea unei campanii de imbunatatire a imaginii Romaniei, pe banii publici.

„Ce imagine sa schimbi cand la Columna lui Traian sunt cersetori cu fuste, oameni care fura in autobuze? E o realitate pe care nu o poti cosmetiza prin campanii de presa”, a mai spus Basescu.

EvZ

Ong-urile protesteza

Noua ONG-uri, printre care Agentia de Monitorizare a Presei, fundatia ACCEPT si organizatia Romani CRISS, i-au cerut ministrului Cioroianu demisia pentru declaratiile „de tip nazist“.

„Propunerea“ lui Cioroianu de trimitere a infractorilor in desert constituie o incalcare a legislatiei, iar „ deportarea a fost folosita ca instrument in timpul Holocaustului cu consecinte grave pentru minoritati“, arata documentul redactat de ONG-uri.

„Orice aluzie la asemenea masuri naziste este inacceptabila in conditiile in care statul roman si-a reprimat sangeros o parte dintre propriii cetateni in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial“, reaminteste documentul. Scrisoarea ONG-urilor i-a fost adusa luni, in cadrul conferintei de presa, ministrului Cioroianu de catre Liana Ganea, de la Agentia de Monitorizare a Presei.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, fost ministru de Externe, a cerut si el demisia lui Cioroianu pentru aceleasi declaratii. Geoana i-a transmis chiar ironic liberalului ca ar trebui sa caute un post de ambasador in Egipt pentru a supraveghea mai bine instalarea taberelor de infractori romani in desert.

Presedintele PLD, Theodor Stolojan, s-a raliat opiniei conform careia Cioroianu nu mai are ce cauta in fruntea diplomatiei romane din cauza declaratiilor „rasiste“. (Laura Cernahoschi)

Cioroianu va fi pus in discutie la PNL

Surse din conducerea PNL, citate de NewsIn, au afirmat ca este posibil ca la viitoarea sedinta a BPC sa fie discutate declaratiile facute vineri seara, la Antena 3, de ministrul Adrian Cioroianu. Majoritatea membrilor BPC nu stiau despre cele afirmate de Cioroianu.

In schimb, Renate Weber, capul de lista al eurocandiatilor PNL, care este si avocat specializat in drepturile omului, a declarat ca asteapta explicatiile pe care le va da ministrul. „Din punctul meu de vedere, tipul acesta de declaratii este inacceptabil si nu reprezinta punctul de vedere al PNL“, a precizat Weber. (L.G.).

GAfele ministrului

1. Normalizarea cu rusii.

Pe 19 aprilie, chiar in ziua suspendarii presedintelui Basescu, Cioroianu facea prima vizita in calitate de ministru de Externe la Belgrad, unde s-a intalnit cu omologul sau rus, Serghei Lavrov.

Cioroianu avea sa declare dupa aceasta intalnire ca "facem primii pasi spre normalizarea relatiilor cu Rusia". O saptamana mai tarziu, la Oslo, secretarul american de stat, Condoleezza Rice, avea sa fie "prea ocupata" pentru a se intalni cu ministrul roman de Externe.

2. Tratatul cu Moldova.

Pe 10 mai, la Berlin, Cioroianu afirma ca doreste deblocarea rapida a discutiilor cu Republica Moldova privind semnarea Tratatului de Baza. De la declararea independentei Basarabiei, politica externa a Romaniei a fost sa respinga ferm un asemenea tratat.

3. Dubii privind retragerea din Transnistria.

Cu acelasi prilej, Cioroianu medita cu voce tare, exprimand indoieli cu privire la retragerea trupelor ruse din Transnistria. Peste o luna, in Senat, avea sa afirme ca totusi ne dorim retragerea, dar nu trebuie sa "facem prea mult zgomot".

3. Yes, of course...

Pe 13 iunie, la Washington, la intrevederea cu Condi Rice, Adrian Cioroianu n-a fost capabil sa spuna decat "Da, sigur" si "E corect".

4. Georgia sau Azerbaidjan.

Pe 29 iunie, la Ohrid, in Macedonia, Cioroianu a confundat Georgia cu Azerbaidjanul.

5. "Limba moldoveneasca".

In octombrie, Ministerul de Externe a lasat sa se strecoare intr-un document european sintagma "limba moldoveneasca".