Ioana M. este romanca. Are 14 ani si este eleva la o scoala nu departe de zona Tor Bella Monaca. Este una din cele mai bune eleve din clasa, starnind nu de putine ori invidia colegilor italieni, cand profesorii o lauda: " daca Giovanna ( Ioana) a inteles, cum de voi nu intelegeti?". In aceeasi clasa invata alti trei copii romani.

Evenimentele din ultimele zile si atacul xenofob care a avut loc la Tor Bella Monaca au avut un impact puternic asupra vietii ei obisnuite de adolescenta.

Ieri, luni, 5 noiembrie a simtit, nu pentru prima oara, dar mai mult decat alte dati, ca este privita cu ochi diferiti de o parte din colegi.

Mama Ioanei ne povesteste ce s-a intamplat ieri la scoala:

"Profesoara de italiana a intrerupt lectia si a intrebat elevii ce cred despre uciderea Giovannei Reggiani si expeditia impotriva romanilor.

Elevii au inceput sa discute despre subiectul la ordinea zilei in toata presa italiana. Unii dintre ei si-au manifestat aprobarea fata de atacul rasist. Ei au fost intrerupti de profesoara, care a spus ca nu se poate vorbi, pentru ca in clasa sunt prezenti si elevi romani."

Auzind ceea ce se spune, Ioana a izbucnit in lacrimi si a iesit din clasa.

"Doua colege italience s-au ridicat, cerand permisiunea sa iasa sa o linisteasca pe Ioana, dar profesoara a refuzat sa le dea voie. Am sunat la colegii Ioanei, dupa amiaza, si am vorbit si cu o mama, pentru a verifica daca asa s-au intamplat lucrurile.

Alti doi elevi mi-au confirmat ca profesoara ar fi spus: daca romanii sunt atat de rai, de ce nu stau in tara lor", ne-a mai povestit mama Ioanei.

"Ioana a plans toata ziua. Voi face azi ( marti, n.red.) o scrisoare catre directorul scolii, pentru a clarifica ceea ce s-a intamplat, ii voi cere sa faca o ancheta interna si sa stabileasca eventuale responsabilitati. Ioana nu vrea, pentru ca se teme de ce ar putea sa se intample dupa", a adaugat mama fetei.