Primarul Romei, Walter Veltroni, a afirmat ca situatia s-a schimbat in orasele italiene incepand din ianuarie, cand Romania a devenit membru al Uniunii Europene, comentand pe marginea rezultatelor unui studiu asupra sigurantei in 103 provincii italiene, transmite cotidianul Il Messaggero.

“Pentru toate orasele italiene, din ianuarie a inceput o alta poveste", a afirmat Veltroni, citand un studiu publicat de cotidianul Il Sole 24 Ore, si care afirma ca, pana la 31 decembrie 2006, Roma se situa pe locul al cincilea ca numar de furturi din buzunar si talharii, pe locul 33 la furturi din locuinte si locul 30 la omucideri.

In ceea ce privesc jafurile armate, Roma ocupa pozitia a saptea intre marile orase din Italia.

Veltroni a declarat ca "din ianuarie a inceput o alta poveste, iar aceasta poveste, in aceasta primarie, am infruntat-o impreuna de atatea ori, cel mai recent acum cateva zile". Potrivit Il Messaggero, primarul capitalei italiene facea referire la numeroasele infractiuni comise de imigranti din Romania.

Studiul publicat de Il Sole 24 Ore afirma ca numarul total al delictelor comise in Italia ar putea atinge cifra de 3 milioane, ceea ce reprezinta o crestere cu 24% in ceea ce privesc furturile din buzunare si talhariile, si cu 18% la capitolul furturi din locuinte.

Genova, Bologna, Catanzaro si Neapole sunt orasele cele mai afectate de infractionalitate, cele mai multe furturi si talharii fiind comise in orasele din nord, in timp ce jafurile armate se produc in marile aglomerari urbane. Sudul Italiei se claseaza pe primul loc in ceea ce privesc omorurile.