Presedintele Traian Basescu a trimis Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, potrivit unui comunicat de presa.

Legea fusese modificata printr-un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea care prevedea ca alegerile europarlamentare nu se pot desfasura la aceeasi data cu referendumul.

"Presedintele Romaniei trimite spre reexaminare legea de fata deoarece a formulat cerere de reexaminare la Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.

1/2007 privind unele masuri pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European si pentru a nu crea un vid de legiferare prin promulgarea prezentei legi in perioada desfasurarii campaniei electorale si a votului pentru Parlamentul European", se arata in comunicat.

Seful statului a cerut reexaminarea legii de respingere a OUG 8/2007 referitoare la organizarea euroalegerilor, motivand ca trimiterea acesteia se impune in contextul retrimiterii la Parlament si a OUG 1/2007 pe acelasi subiect.

In cererea de reexaminare, presedintele Basescu arata ca legea trimisa spre promulgare completeaza dispozitiile privind organizarea si desfasurarea referendumului in sensul ca "este interzis ca alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European sa aiba loc la aceeasi data cu referendumul".

Aceste prevederi sunt introduse prin articolul unic al legii trimise spre promulgare, prin care se completeaza art. 5 din Legea nr.3/2000, se afirma in comunicatul de la Presedintia Romaniei.

Seful statului mentioneaza ca prin Decizia nr.355/4 aprilie 2007, Curtea Constitutionala a declarat ca "toate prevederile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt neconstitutionale", iar "Parlamentul a transmis spre promulgare o alta lege pentru completarea art.

5 din Legea nr.3/2000 decat cea care a fost initial declarata neconstitutionala".

Presedintele sustine ca dispozitiile noii legi trimise spre promulgare constituie o incalcare a Constitutiei si o nerespectare a deciziilor Curtii Constitutionale nr. 567/2006, nr.147/2007 si nr.335/2007, prin care s-a stabilit ca orice limitare a prerogativelor constitutionale ale presedintelui in materia consultarii prin referendum a poporului este neconstitutionala.

"Conditionarea datei desfasurarii alegerilor de data organizarii referendumului poate genera blocaje constitutionale, intrucat Constitutia stabileste expres intervalele de timp in care sunt organizate alegeri parlamentare si prezidentiale", afirma presedintele.