Corespondentul HotNews in Italia, Miruna Cajvaneanu, a fost invitata, luni la RAI uno, la Unomattina, cea mai urmarita emisiune de dimineata. Miruna a avut privilegiul, dar si responsabilitatea de a avea o jumatate de ora in direct, timp in care a fost intrebata insistent de “crima si crimele oribile comise de conationalii sai".

Corespondentul HotNews a contracarat cu date si cifre, sustinand ca este o instrumentare din partea presei si a politicii italiene a unei tragedii personale, intr-un caz in care responsabilitatea este penala si personala.

Dupa cum ne-a declarat Miruna, “Satisfactia mea a fost ca de partea cealalta a studioului era Gianni Alemanno, de la Alleanza Nazioale, care a atacat dur romanii de fiecare data si care urma sa apara in emisiune, imediat dupa mine... Ajunsese inainte de emisiune, motiv pentru care a trebuit sa "urmareasca" tot interviul meu, stramband din nas".

Si duminica au fost invitati in studio la emisiunea ARENA pe Rai uno Ramona Badescu si Dumitru Ilinca, reprezentant al partidului Immigrati din Italia. Ei au subliniat ca romanii sunt in marea lor majoritatea cinstiti, ca exista o confuzie intre rromi si romani. Ramona Badescu a declarat ca ar fi indicat sa se schimbe numele rromi- in "nomazi".

Dumitru Ilinca a spus: "pedepsele in Italia trebuie sa fie mai severe, eu, roman cinstit care platesc taxe vreau sa merg cu capul sus in Italia". Aceasta declaratie a starnit comentariul deputatului Daniela Santanch, de la Alleanza Nazionale, care a exclamat: "Sunteti un arogant!".

Miruna Cajvaneanu a fost intrebata de realizatoarea emisiunii cum se simt romanii dupa omorul Giovannei si atentatul catre romanii din Tor Bella Monaca si a raspuns ca si ea ar putea fi urmatoarea victima, “avand in vedere ca iau autobuzul si multe statii de autobuz sunt intunecate noaptea si nesigure, iar agresorul ar putea fi oricine, roman sau italian”.

“Ce e de facut?, a continuat moderatoarea, Eleonora Daniele. Miruna a explicat ca o colaborare stransa intre institutiile celor doua tari, cooperare si transparenta totala a datelor ar fi solutia.

“Noi, ca si comunitate, i-am propus de doua saptamani primarului Veltroni deschiderea unui dialog permanent intre comunitatea de romani si primaria Romei tocmai pentru a putea gestiona si preveni astfel de episoade”.

Vorbind despre delincventa romanilor, Miruna Cajvaneanu a precizat ca “cifrele trebuie vazute in contextul general al imigratiei romanilor... Daca in inchisoarea Regina Coeli, cu o capacitate de 900 de persoane, in august erau 270 de romani, ultimele date furnizate de primarie vorbesc de 236 romani. Este deci o tendinta descrescatoare, contrara perceptiei publice".