Incitantul “Reflector” al TVR de miercuri, 7 noiembrie, orele 20:45, se va focaliza pe recenta si controversata privatizare a Institutului de Tehnica de Calcul (ITC) din Bucuresti. In luna septembrie a.c., AVAS a vandut ITC castigatorului declarat al licitatiei organizate in acest scop, Grupul Feroviar Roman.

Pentru a putea demonstra ca are “cercetarea” in obiectul de activitate (conditie obligatorie pentru a participa la licitatia de privatizare a unui institut), Grupul Feroviar Roman s-a constituit intr-un consortiu cu... un cetatean, pretins cercetator stiintific. In legislatia UE, “consortiile” constituite de o firma cu o persoana fizica sunt considerate ilegale.

Reamintim ca reputatul profesor austriac dr. Peter A. Bruck, presedintele organizatiei internationale United Nations World Summit Award (WSA), a transmis catre presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, fostul presedinte al tarii, dl. Ion Iliescu si primul-ministru al guvernului, dl.

Calin Popescu -Tariceanu, scrisori in care protesteaza energic fata de solutia selectata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru privatizarea ITC.

“Va solicit sa interveniti personal pentru a salva ITC de la o privatizare extrem de dubioasa, care va duce la distrugerea unuia din institutele de varf ale Romaniei din domeniul tehnologiei informatiei”, se adresa energic profesorul Bruck fiecaruia dintre destinatari.

United Nations World Summit Award reprezinta o initiativa globala lansata initial de guvernul Austriei cu prilejurile Summit-urilor mondiale pentru Societatea Informatiei ale Organizatiei Natiunilor Unite din 2003 si 2005. Ea reuneste organisme si organizatii de cercetare-dezvoltare din 168 de tari.

Cercetatorii din ITC au organizat pe 11 octombrie si un miting de protest in Piata Victoriei impotriva solutiei adoptate de AVAS pentru privatizarea institutului. Desi au aratat ca AVAS a comis o serie de ilegalitati care pot conduce la vanzarea actiunilor catre o firma care nu are nici o legatura cu domeniul de activitate al institutului, ei nu au primit nici un raspuns de la oficialitati.

In prezent se afla in derulare o actiune judecatoreasca de contestare a privatizarii.