Fundatia "Bill si Melinda Gates", apartinand magnatului Microsoft, va acorda o finantare de 1,4 milioane de dolari pentru informatizarea bibliotecilor publice din Romania. Suma oferita reprezinta o finantare nerambursabila, pe un an de zile, si face parte dintr-un proiect pilot de informatizare a 13 biblioteci publice din cinci judete din Romania - Ilfov, Hunedoara, Iasi, Salaj si Tulcea.

Timp de un an de zile, reprezentantii Fundatiei au discutat cu directori din bibliotecile publice si reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor din tara noastra despre includerea Romaniei in programul de informatizare a bibliotecilor publice comunitare "Global Libraries".

“Se doreste crearea unui sistem de comunicare informatizata a bibliotecilor romanesti, atat pe parte de soft, cat si de hard. Criteriile pentru care au fost alese cele cinci judete tin de expresia culturala a acestora si de necesitatile locale existente.

Proiectul nu se va opri aici, se doreste o continuare la nivelul intregii tari”, a declarat pentru HotNews.ro Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Potrivit declaratiilor lui Iorgulescu, in afara Romaniei, mai exista “doua sau trei tari europene care beneficiaza de ajutorul financiar al Fundatiei lui Gates.”

Infiintata in 2000, Fundatia "Bill si Melinda Gates" este una dintre cele mai mari organizatii caritabile din lume, care se ocupa cu initiative legate de sanatate si educatie pe intreg globul. Fundatia este cunoscuta in special pentru contributiile la imbunatatirea sanatatii populatiei din Africa.