Colegiul CNSAS a decis marti cu majoritate de voturi ca episcopul reformat Laszlo Tokes nu a colaborat cu Securitatea ca politie poltica. Surse din CNSAS spun ca exista un angajament, dar care este nesemnat, urmat de nota ofiterului de Securitate care precizeaza ca

Tokes a refuzat sa semneze angajamentul.

Presupusa colaborare cu Securitatea a lui Tokes a fost de multe ori subiect de presa, de fiecare data pastorul negind si povestind ca in 1975 cind era la post la Brasov a existat o tentativa de racolare.

„La urma investigatiilor, spre a doua zi seara au cerut sa scriu un angajament. Sincer sa va spun in vocabularul meu de atunci nici nu a existat cuvintul de angajament. A inceput sa dicteze iar eu in cursul scrierii mi-am dat seama ce se pregateste, cind a spus ca sub pseudonim Laszlo, Vasile Brasoveanul daca mi-aduc aminte bine...

Atunci m-am gindit cum sa procedez si sa am timp pentru aceasta decizie am scris mecanic tot textul pina la ultimul punct. Cind a spus "ia semneaza!", pina atunci am avut destul timp sa hotarasc sa nu semnez. Si atunci au inceput strigate, amenintari, a ridicat glasul, a incercat tot ce putea, dar nu m-am lasat si n-am semnat”, spune Laszlo Tokes intr-un interviu din 2001.

In presa a aparut in perioada anilor '90 copia unui angajamet fara semnatura, pentru ca ulterior pe acelasi document sa apara si semnatura.