Sindicatele au respins oferta patronatelor de 480 de lei pentru salariul minim si au anuntat ca vor continua conflictul de munca, relateaza Antena 3.

Liderii sindicatelor au avertizat ca vor declansa greva generala daca Guvernul nu va decide modificarea salariului minim garantat.

Declaratiile sindicalistilor au fost facute la doar cateva ore dupa ce patronatele au propus suma de 480 de lei pentru salariul minim pe economie in 2008.

Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a apreciat ca suma de 480 de lei este mult sub nivelul pe care sindicatele il pot accepta, avand in vedere ca prima propunere a reprezentantilor salariatilor a fost de 700 de lei. Dandea a precizat ca sindicatele ar putea accepta un nivel de 550 de lei pentru 2008.

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a declarat, marti, ca reprezentantii patronatelor au ajuns, pentru prima oara, la un punct comun in ceea ce priveste stabilirea salariului minim pentru 2008, valoarea propusa de acestia fiind de 480 de lei. Patronatele au cerut, de asemenea, renuntarea la grila de salarizare despre care spun ca are efecte periculoase pentru economie.

Reprezentantii sindicalistilor au propus luni, in cadrul unei intalniri cu ministrul Economiei si cel al Muncii, ca salariul minim pe economie in 2008 sa nu fie mai mic de 540 de lei. Ministrul Muncii a declarat ca suma ceruta de sindicate este prea mare si ar duce la un deficit bugetar important.

Cele cinci confederatii sindicale - Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Blocul National Sindical, Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si CSN Meridian - au avertizat saptamana trecuta cu declansarea grevei generale daca patronatele nu stabilesc un salariu minim pe economie, pentru 2008, mai mare

decat cel de 480 de lei oferit anterior si respins de reprezentantii salariatilor.