Rompetrol Rafinare, Petrom, Broker Cluj, BRD si Banca Transilvania au fost incluse in indicele celor mai lichide 50 companii balcanice, Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index, lansat luni de catre Stoxx Ltd., principala companie care dezvolta indici pentru evaluarea firmelor europene.

“Tarile balcanice sunt economii in dezvoltare care au obtinut castiguri competitive din investitii in ultimii ani, ceea ce face ca indicele sa fie un instrument atractiv pentru institutiile financiare”, se arata in comunicatul institutiei.

Dow Jones STOXX Balkan 50 Equal Weighted Index arata evolutia a 50 de companii din opt state balcanice: Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia, Slovenia si Turcia.

Pentru a asigura o reprezentare semnificativa si echilibrata a tarilor alese, indicele cuprinde cele mai mari zece companii din Grecia si Turcia si cinci dintre cele mai mari societati din celelalte sase state.

Ponderea fiecarei firme este de 2%. Componentii indicelui au fost selectati in functie de capitalizarea free-float-ului si lichiditate.

“Ponderile egale si un numar fix de componente pe tara asigura faptul ca toate tarile sunt reprezentate in mod semnificativ in indice”, au declarat pentru Business Standard reprezentantii Stoxx Ltd.

Integral in Business Standard