Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania a depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare penala pe numele generalului de Securitate Nicolae Plesita si pe cel al altor cinci fosti diplomati care au activat in cadrul Ambasadei de la Bonn.

Cei cinci sunt acuzati ca au plasat sau au inlesnit plasarea unor dispozitive explozive in colete expediate catre Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu.

Cei cinci fosti diplomati sunt Dan Mihoc, Constantin Ciobanu, Ion Constantin, Ioan Lupu si Ion Grecu.

Intr-un comunicat de presa, IICCR precizeaza ca "faptele savarsite constau in infractiunile de: omor deosebit de grav, tentativa la omor deosebit de grav, lipsirea de libertate in mod ilegal, vatamare corporala grava, abuz in serviciu, nerespectarea regimului materiilor explozive, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, asociere pentru savarsirea de infractiuni etc."

Materialul probator anexat in sustinerea sesizarii penale consta in documente de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Central Intelligence Agency (CIA), STASI (fosta Securitate comunista est-germana), AVH (Securitatea comunista ungara), adrese oficiale, marturii din diferite surse, articole de presa etc.

Acestea se refera la plasarea sau inlesnirea plasarii, in luna februarie 1981, a unor dispozitive explozive in coletele expediate catre trei cunoscuti contestatari ai regimului comunist (Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu) cu intentia de a cauza moartea sau vatamarea corporala grava a acestora precum si participarea la alte atentate, atacuri cu gaze ori la rapirea si asasinarea unor persoane.

Aceasta sesizare penala este a patra sesizare depusa de IICCR, dupa demersul impotriva ofiterilor de Securitate care au racolat minori (decembrie 2006), cel impotriva a 210 comandanti de penitenciare acuzati de genocid (mai 2007) si cel impotriva colonelului de Securitate Gheorghe Enoiu, acuzat de crime impotriva umanitatii (august 2007).

Potrivit Hotararii de Guvern 1724 din 21 decembrie 2005, IICCR este abilitat sa efectueze investigatii cu privire la crimele, abuzurile si incalcarile drepturilor omului pe intreaga durata a regimului comunist si sa sesizeze organele in drept. IICCR solicita tragerea la raspundere penala a faptuitorilor, in temeiul prevederilor Codului Penal si corespunzator gravitatii faptelor.