Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Bartolomeu Anania, a declarat miercuri ca va cere credinciosilor sa-l judece daca CNSAS ii va da verdict de colaborator al Securitatii, relateaza NewsIn.

"Sa zicem ca CNSAS-ul m-ar denunta ca am fost colaborator sau am facut politie politica. As primi aceasta sentinta si, in urmatoarea duminica, in catedrala, unde slujesc, in amvon, as spune: Iata ce se intampla! CNSAS-ul a dat o decizie de colaborare cu politia politica. Intr-adevar am facut politie politica si-mi pare rau.

Dar pe mine nu ma poate judeca CNSAS-ul, ci Dumnezeu si apoi voi, pentru care am fost trimis aici de catre biserica sa va fiu pastor”, a afirmat prelatul in timpul unei conferinte sustinute la Facultatea de Jurnalism a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

“Nu ma poate judeca CNSAS-ul pentru ca ma poate judeca vicios. Ma judeca Dumnezeu, constiinta mea", a declarat IPS Bartolomeu.

Prelatul a refuzat sa mearga la audierile organizate de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii deoarece considera verificarile preotilor o imixtiune in treburile Bisericii Ortodoxe Romane. Colegiul urmeaza sa ia o decizie in privinta colaborarii IPS Bartolomeu si a altor cativa inalti prelati cu Securitatea.

Colegiul CNSAS a inceput studierea activitatii unor preoti la sfarsitul lunii august si, pana in acest moment, a dat cinci verdicte de politie politica: Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanu.