Dupa sase luni de la implementarea sistemului de pensii private, circa 30.000 de persoane s-au inscris la pensiile facultative, din care 24.000 isi platesc active in administrare privata de 3 milioane de lei, insemnand ca pana la sfarsitul anului se va depasi pragul psihologic de un milion de euro.

"Sistemul pensiilor facultative functioneaza foarte bine in prezent. si in ceea ce priveste sistemul de pensii private obligatorii peste 50% din persoanele eligibile au optat pentru un fond de pensii. Statisticile arata ca foarte multi dintre cei sub 35 de ani au optat in primele doua luni de la inceperea functionarii sistemului de pensii obligatorii.

Foarte multe persoane cu varsta intre 35 si 45 de ani pentru care aderarea era optionala au inteles ca sistemul este OK", a declarat stefan Prigoreanu, membru al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

El a aratat ca estimarile pesimiste sunt undeva la 3 milioane de persoane pentru sistemul de pensii private obligatorii, incluzandu-i si pe cei pana la 45 de ani, iar estimarile optimiste sunt undeva la 3,5 milioane de persoane.

Pentru pensiile private obligatorii, potrivit legii, procesul de aderare se incheie pe 17 ianuarie 2008, data la care toate persoanele eligibile sunt obligate sa opteze pentru un fond.

Dupa aceasta data, urmeaza redistribuirea celor care nu au aderat la companii de pensii private sau care au semnat mai mult de doua acte de aderare, a explicat Prigoreanu. In acest moment, pe piata exista 18 fonduri private de administrare, dar este posibil sa mai apara unul sau doua, dupa care piata se va stabiliza, a mai spus reprezentantul CSSPP.

integral in Romania Libera