Analiza de joi - de Dan Tapalaga

Cititi decretul lui Prodi! Parca l-am scris noi

de Dan Tapalaga     HotNews.ro
Joi, 8 noiembrie 2007, 0:00


Documente:
Extrase din Decret...
(08.11.2007) DOC

Decretul adoptat de Consiliul de Ministri al Italiei la 31 octombrie 2007 bate ordonantele cu schepsis de pe la noi. Tot secretul lor, ca si al decretului Prodi, sta in virgule, in formulari vagi si interpretabile. O adevarata arta politica latina: sa ocolesti legea cu alta lege, sa deschizi calea abuzurilor fara sa comiti din prima un abuz.

Un articol din decretul-groazei dedicat taberelor de tigani din Roma, Padova sau Verona stabileste pasii expulzarii. Regulile par, la prima vedere, foarte europene si pline de toleranta. Celui expulzat i se acorda un termen aparent generos ca sa paraseasca tara: nu mai putin de o luna. Poate sa faca, desigur, recurs daca stie cum si are chef.

Iar interdictia de a mai calca in Italia nu trebuie sa depaseasca cumva 3 ani, ca moare Italia de dorul expulzatului.

Da, dar exista un daca. O virgula. Daca autoritatea locala, prefectul, constata pe baza propriilor sale impresii ca are de-a face cu un caz de “urgenta”, gata cu democratia! Atunci, cazul devine o exceptie. O exceptie extrem de vag definita, care deschide larg calea abuzurilor administrative. Iata cum suna, intr-o traducere aproximativa, articolul 7-bis din vestitul decret Prodi.

De fapt, tot decretul modifica un alt decrert-lege, 30 din 6 februarie 2000, care stabileste conditiile expulzarii:

“Expulzarea din tara din motive care tin de siguranta publica va fi dispusa si motivata de catre prefect, trimisa apoi catre rezidenta sau locul de sedere al celui vizat iar textul va fi tradus intr-o limba accesibila destinatarului sau in engleza.

Masura expulzarii va fi in mod explicit notificata si vor fi indicate modalitatile de recurs precum si durata interdictiei de intrare in tara, care nu poate depasi trei ani. Masura expulzarii prevede un termen limita pentru parasirea teritoriului national, care nu poate fi mai mic de o luna de la data notificarii, cu exceptia cazurilor de urgenta dovedita.

Pentru motive care tin de siguranta publica, expulzarea va fi pusa in aplicare de urgenta de un chestor...”


Puteti sa va imaginati scena notificarii intr-un cort de la marginea Romei. Vine un functionar calare pe bicicleta cu o hartiuta tradusa in romaneste sau in engleza. Nu mai are importanta. Oricum, tiganii sunt majoritatea analfabeti. Nu mai conteaza, fireste, nici ca acolo scrie cand va fi expulzat si cum poate face recurs.

Tiganul ia foaia si aprinde cu ea ceaunul in care fierbe un porumbel vanat in Piata San Pietro.

Practic, nici nu trebuie sa fi furat vreun porumbel, portofel, bicicleta, televizor, poseta, etc ca sa fie expulzat. E destul ca sta intr-un cort de carton, scoate fum si fierbe oale. Articolul 7-ter din decretul-groazei le oferta prefectilor posibilitatea sa dispuna dupa bunul lor plac masura expulzarii.

Daca nu ne place de fata ta, mars acasa! Iata cum defineste articolul 7-ter din decretul Prodi notiunea de pericol public:

“Masurile de siguranta publica se impun atunci cand cetatenii sau familiile lor, indiferent de cetatenie, au un comportament care aduce atingere demintatii umane sau afecteaza drepturile fundamentale ale omului, siguranta publica, si face sederea sa in tara incompatibila cu o existenta obisnuita.”

Prefectul din Milano si cel din Verona, care a intocmit si el o lista cu 34 de expulzati, emit ordinele de expulzare in baza acestui articol sclifosit dar foarte parsiv.

Sigur ca si clanurile de albanezi care au preluat inca din anii 90 traficul cu de droguri in Sicilia par usor incombatibili cu o existenta obisnuita, dar nu s-a gandit nimeni la un decret.

A fost nevoie de un furtisag banal, o moarte stupida si un viol imaginar ca stanga speriata de revirimentul dreptei sa urle: pana aici! Gata cu nenorocitii de imigranti! A trebui sa vina Mailat, tiganul din Avrig, sa trezeasca din somnul ei lung inalta constiinta civica italiana.

Odata deschisa calea arbitrariului, nimic n-a impiedicat autoritatile locale sa treaca la curatenie. Presedintele Giorgio Napolitano a promulgat decretul joi, iar prefectul de Milano, Gian Valerio Lombardi, a semnat vineri primele patru ordine de expulzare.

Prefectul a urcat rapid primii patru romani-romi in avion si nu s-a obosit sa explice de ce expulzarea lor era o urgenta asa de mare, cine urma sa fie ucis, violat sau cel putin jefuit si ce vor face cei patru in Romania. Chiar vor sta acasa trei ani sau vor ateriza pe Otopeni cu primul Alitalia si vor urca in urmatorul Lufthansa?

“Nu e un ordin de deportare”, a exclamat premierul de stanga, Romano Prodi. Dar atunci ce poate fi? Un truc stangist de uz intern, o farsa electorala, o smecherie napolitana? Posibil. Gaselnita a lasat masca Bruxelles-ul. Tot ce au putut sa mormaie oficialii europeni a fost ceva despre expulzarile in masa. Nu e cazul, le-a ras in nas acelasi Prodi.

Iata, abia daca s-au strans doua duzini. Pe termen lung, decretul sau va avea insa efectele unei expulzari in masa, realizata in multe palcuri mici.

Nici Bucurestiul n-a avut prea multa inspiratie. Pina si Traian Basescu s-a vazut silit sa admita public, in interventia sa din 4 noiembrie, ca noua legislatie italiana corespunde pe fond directivei 38 din 2004 referitoare la libera circulatie dar ca “modul de aplicare al acesteia este defectuos”.

Cioroianu de la externe a dovedit ca poate fi mai fascist chiar decat Prodi, anuntandu-si etuziast revelatiile din Egipt: deportari in desert si batalioane disciplinare pentru tigani.

Marea problema, asa cum au sesizat si autoritatile de la Bucuresti, este ca expulzatilor nu li s-a oferit sansa sa apeleze la justitie si sa faca recurs.

Dreptul la aparare facut praf, prezumtia de nevinovatie aruncata la cos, “profiling” de tip rasist, toate s-au intamplat in Italia lui Prodi si Veltroni. Aceste gesturi politice spectaculoase si populiste nu vor repara esecul meltingpot-ului european. Vestea proasta pentru Prodi sau pentru radicalii de dreapta ostili imigrantilor este ca acum e prea tarziu. Nu mai pot face nimic.

Toate legile pamantesti si naturale lucreza impotriva lor. Tiganii expulzati abuziv vor castiga la CEDO si le vor lua, de aceasta data perfect legal, banii italienilor. Se vor intoarce, vor circula pentru ca profetii Statelor Unite ale Europei ne-au predicat ani de zile libertate de circulatie si acum vrem sa ne inchinam ei.

Originea raului sta intr-un furt continuu. Noi toti, romanii, tiganii si italienii, ne-am furat cate putin. Noi le-am furat tiganilor sansa de a-si face un viitor, aici, in Romania. Tiganii ne-au furat cum s-au priceput si de unde au apucat. Italienii au furat de la propriul lor stat, dezvoltand cu sarg retelele muncii la negru, cu sclavi din Est printre care s-au strecurat binisor tiganii.

Setos de forta de munca ieftina, statul italian a inchis ochii ani de zile, castigand bani frumosi cu si de pe urma romanilor pusi astazi la stalpul infamiei. “Nimeni nu stie”, i-a raspuns Prodi reporterului de la Financial Times cand a fost intrebat cati romani traiesc de fapt in Italia. Nimeni n-a vrut, de fapt, sa stie. Asa ar fi mai corect.

Pana la urma, platim cu totii ce am furat ani de zile. Exemplul recent al Italiei arata ca retelele anti-stat si falimentul institutiilor democratice sunt de acum problema intregii Europe, nu doar nefericirea unei tari.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


346 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Trisorii de serviciu (Joi, 8 noiembrie 2007, 5:58)

  enervat.ro [anonim]

  Interpretarea crizei ca un cerc vicios de trisari ale proiectului european (cu variabilele romani, tigani, italieni) imi pare una din cele mai consistente. In plus, a aratat cam cu ce gen de politicieni vrea noua Europa sa se nasca.
  Toata istoria lui Mailat vazuta dinspre Bucuresti scoate in evidenta iresponsabilitatea partii romane care a parut a astepta, ca de zeci de ori pana acum, un aparator al intereselor romanilor din Italia pe care ulterior sa il plimbe pe Dambovita in ajun de alegeri. Dar in fata tabloidelor furioase, Prodi si ai lui au reactionat populist, extrema dreapta a napadit centrul Romei si stadioanele, in timp ce Berlusconi a dat dreptate tuturor, asteptand momentul nationalist.
  Oricum tacerea initiala era de preferat sirului de gafe si mizerii ale ministrului de externe (www.enervat.ro). Mutarea e la Tariceanu, care insa pare pregatit sa rateze o noua sansa de a reactiona responsabil, aparand interesele unei comunitati pe care (oare stie?) o reprezinta. Iarasi automatismele trisarii par a precede regulile jocului.
 • 0 (0 voturi)    
  Globalizarea (Joi, 8 noiembrie 2007, 6:53)

  Scientician [anonim]

  Globalizarea nu este transcendenta libertatii umane dincolo de granitele politice (cum recita Bush), ci transcendenta acumularii de capital. Dupa cum se remarca in articol, romanii si migratia fortei de munca sunt acceptate (chiar incurajate intr-o anumita masura) in Italia si in multe alte tari dezvoltate din lume, nu de dragul libertatii umane ci din considerente economice ale celor bogati. Tiganii, de asemenea, nu se duc in Italia, pt. a-si exercita drepturile civice (de cetateni europeni) ci tot din considerente pseudo-economice (ca probabil au profit mai mare din furat, oricum ceva avantaje au). Acum sa fim seriosi, ce nedreptate sociala mai mare decat cele deja existente se face prin deportarea tiganilor corturari? Nu stiu ce o sa rezulte din ping-pong-ul asta (italienii ii trimit acasa si casa ii trimite in alta parte), dar o solutie (la integrarea si educarea corturarilor) oricum nu poate rasari din senin fara ceva ping-pong.
  In ceea ce priveste imigrantii ei o sa fie intotdeauna cetateni de categoria a II-a in tara gazda (cu exceptia geniilor care sunt "naturalizate") ca nu exista natii care sa exceleze in acte de caritate (cu exceptia americanilor :)
 • 0 (0 voturi)    
  Primul decret fascist din UE!!! (Joi, 8 noiembrie 2007, 7:13)

  Sorin Vilcu [anonim]

  Cum lumea s-a intors cu fundul in sus, am trait s-o vedem si pe asta: un decret fascist promovat de un guvern de stanga! Poate ne ajuta un distins istoric roman, care vorbeste oficial in numele statului nostru, sa intelegem mai bine, ce se intampla...
 • 0 (0 voturi)    
  TAPALAGA (Joi, 8 noiembrie 2007, 8:21)

  george [anonim]

  "Oricum, tiganii sunt majoritatea analfabeti!" Am si eu o rugaminte. sa-mi traduca si mie asta in romaneste, autorul acestui articol desre care aveam o parere mai buna!!!!
  dar se pare k m-am inselat din moment ce foloseste stereotipuri in loc de statistici!!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Alo, Tapalaga!... (Joi, 8 noiembrie 2007, 8:50)

  Observator [anonim]

  ...se scrie corect "Tiganul ia foaia", nu "Tiganul i-a foaia"... Si mai citeste textul odata inainte de a-i da OK-ul pentru postare: pe linga greseala de ortografiere ("incombatibili" in loc de "incompatibili") mai e si problema acordului: nu albanezii par incompatibili, ci CLANURILE de albanezi si atunci trebuie sa faci acordul corect de gen: incompatibilE...

  Ce nota aveai la romana?
 • 0 (0 voturi)    
  tigani analfabeti... (Joi, 8 noiembrie 2007, 8:53)

  noa [anonim]

  "Tiganul i-a foaia si aprinde cu ea ceaunul in care fierbe un porumbel vanat in Piata San Pietro."

  eu i-au
  tu i-ei
  el i-a
  etc.

  [n.r.: Multumim, am corectat]
 • 0 (0 voturi)    
  vai (Joi, 8 noiembrie 2007, 9:17)

  mircea [anonim]

  vai domnule tapalaga, ce nemernici italienii astia... sa-i expulzeze pe sarmanii tigani asa cu una cu doua... e inuman dom'le. ce adica , tiganii de ce sa nu faca si ei mizerii in restul europei ??! cata cruzime, of...
  eu cred ca sunt prea blanzi cu astfel de oameni. interdictie pe maxim 3 ani ! ce prostie. italienii au tot dreptul sa-si apere tara si cetatenii asa cum cred de cuviinta , d-le tapalaga. nu e vina lor ca tiganii sunt analfabeti sau n-au bani de avocati sa ii apere.
  De unde atata preocupare pentru soarta acestor gunoaie umane ??
 • 0 (0 voturi)    
  n UE de vina (Joi, 8 noiembrie 2007, 9:39)

  Sergiu [anonim]

  Articolul e unul foarte bun si cred ca nu trebuie sa il interpretam intr-un mod eronat.
  Un alt cititor isi ridica vocea impotriva politicienilor europeni care fac din Renasterea Europei o batjocura si din interesul Europei interesul propriu.
  Ei bine acest lucru e partial adevarat dar nu in lumina creata de acest comentariu.....
  Intr-adevar politica EU se bazeaza pe oameni politici dubiosi cum poate e si acest domn Prodi, dar aceste personaje nu sunt alesii institutie EU si nu sunt cu nimic altceva decat reprezentatii cetatenilor europeni(in cazul de fatza al cetatenilor italieni). Ei reprezinta un curent social si se comporta ca atare. Esecul decizilor lor nu e esecul unui sistem bine intentionat si care vrea sa aduca un pic de lumina in chestiuni vitale pt o democratie cum ar : drepturile omului, respectarea legislatie democratice europene, protejarea si conservarea naturii si atatea alte chestiuni vitale pt omenire(incalzirea globala).
  Cred ca exista oricum o cultura anti-EU si nu face deloc bine unui popor european care in sfarsit "a intrat" in Europa
  si nu vorbesc aici de aspectul geografic. Lumea ar trebui sa inteleaga in sfarsit importanta integrarii noastre si ar trebui sa vada toate aspectele acestei schimbari de drum survenita in destinul poporului nostru.
 • 0 (0 voturi)    
  Expulzari? (Joi, 8 noiembrie 2007, 9:45)

  RazvanM [anonim]

  Cand in Romania locuitorii unor sate s-au batut cu tiganii si i-au "expulzat", au pierdut la CEDO si ce n-aveau. Cand in Italia se intampla acelasi lucru, este vina romanilor, sa-i ia pe tigani si sa se spele cu ei pe cap. Oare exista vreun politician european capabil sa vina cu o solutie reala la o problema reala?
 • 0 (0 voturi)    
  Maaaaaaaaa (Joi, 8 noiembrie 2007, 9:49)

  mosca [anonim]

  Foarte bun articol. L-am citit de 3 ori si-am ras ca la glumele vacanta mare.
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent scris (Joi, 8 noiembrie 2007, 10:05)

  Ungureanu [anonim]

  ... poate doar un pic prea incisiv, prea personal abordat. Dar situatia trebuie abordata fatis. Din pacate, acest articol nu a fost publicat in vreun ziar occidental... acolo ar fi facut ceva valuri!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Cata nedreptate... (Joi, 8 noiembrie 2007, 10:26)

  Ionut [anonim]

  Hmm... mai sa fie, ma intreb cum au ajuns italienii sa se scarbeasca intr-atat de mult de romani (fie ei de etnie rroma sau nu). Pai sa vedem, sa privim chestiunea cu amanuntul. Sa luam taranul de oras (cineva spunea odata: "taranul de oras e cel mai prost animal"), incult, care traieste intr-o tara ramasa cu 10 ani in urma civilizatiei si bunului simt si sa-l ducem in Italia, leaganul civilizatiei europene (ma rog, cu ghilimelele de rigoare, nimeni nu e perfect). Ajuns acolo, omul nostru incepe sa se comporte exact cum a fost ne - educat de mamica lui de acasa. Lantul de aur la gat, manelele la maxim, chef de chef, ca acuma "este bani si fomei manca-ti-as". Nemanieratul se face remarcat in strada, in toate localurile selecte in care intra, duhnind a prost gust si obraznicie, scuipand in stanga si dreapta. Incepe sa insele si sa fure , caci scopul lui suprem e banul, sa moara dusmanul de ciuda, da-i 'nainte cu tupeu. A, sa nu uit: mai si urla in gura mare ca e roman si ca-l doare la banana. Dupa ce e prins si eventual "corectat" incepe sa-si urle drepturile si sa ceara ajutor, ca vezi Doamne, ce mare nedreptate i se face.
  Domnule Tapalaga, eu i-as expulza de la noi din tara. Pacat ca nu se poate face asta. Sa privim adevarul in fata: Romania e o tara infestata cu oameni necivilizati, inculti si profitori (Hoti. Din nou, fie ei de etnie rroma sau nu. Multumim domnului Ceausescu pentru acest lucru) . Asa ca , domnilor italieni, trimiteti-i acasa, noi ne-am obisnuit deja cu ei.
  P.S: Eu le-as plange de mila adevaratilor intelectuali din tara asta...
 • 0 (0 voturi)    
  Solutia era in mana italienilor (Joi, 8 noiembrie 2007, 10:34)

  Silviu [anonim]

  Vi se pare normal ca o administratie locala sa accepte instalarea unor tabere din cartoane in apropierea unor orase ? Pentru a rezolva problema nici nu e nevoie de legi controversate de expulzare. Pentru a-i indeparta pe acei oameni sunt suficiente nishte regulamente sanitare. Europenii au dreptul la libera circulatie, nu la libera colonizare a campurilor de langa autostrada. Le strici campingul si ei pleaca. Daca il instaleaza altundeva, pleaca din nou. Problemele apar insa atunci cand ii lasi sa se acomodeze pe langa o comunitate. In scurt timp incep furtisagurile. E suficient sa nu ii lasi sa se stabilieasca acolo unde au ei chef. Va asigur ca daca italienii erau mai scricti in legatura cu amplasarea unor corturi pe domeniul public, nu aveam acest scandal. Sa fi fost eventual la fel de stricti ca atunci cand m-au amendat in Italia pentru ca roata din fata depasea cu 30 cm linia alba din parcare...
 • 0 (0 voturi)    
  excelenta analiza (Joi, 8 noiembrie 2007, 10:44)

  edif [anonim]

  felicitari domnule Tapalaga! Multumesc
 • 0 (0 voturi)    
  Solutii? Nu cred. (Joi, 8 noiembrie 2007, 10:52)

  Cleopatra [anonim]

  UE incepe sa se clatine serios si noi suntem in culmea fericirii ca am reusit in sfarsit sa o penetram (sau sa intram in ea, cum o fi). Nivelul de trai din Uniune a crescut, oamenii sunt mai mofturosi, nu mai vor sa lucreze ca sclavi si au nevoie de forta de munca. Stai asa... parca sunt doua zone care au din plin marfa pe care o cautam: Romania si Bulgaria. Hm. Sa bagam mare. Intai sa le bagam faza cu rasismul si egalitatea de sanse ca sa-si dreseze ei minoritatile si sa le aduca la ascultare dupa care le folosim noi. Bun asa. Numai ca noi nu prea ne-am batut capu` si ei s-au trezit total nepregatiti pentru vajnicii nostri catateni. Solutii? Nu cred ca exista. Motivul pentru care ne dorea Uniunea fura, nu munceste. Cei care muncesc cu adevarat nu au nevoie de Uniune. Au reusit si fara integrare...
 • 0 (0 voturi)    
  opinia mea.... (Joi, 8 noiembrie 2007, 10:55)

  Ina [anonim]

  De fapt sa inteleg ca tiganii sunt victime?Sa fim seriosi chiar nu vede nimeni comportamentul lor aici in tara?Nu au respect pentru nimic ,platesc calatoriile din mijloacele de transport,respecta legile si pe cei din jur ,muncesc,au comportament civilizat in societate?NU.Si cu toate obiceiurile lor rele s-au dus peste oameniii care nu au nimic in comun cu ei.Si aici nu vorbim doar de tigani,sunt o groaza de oameni din mediul rural (al nostru)care la capitolul civilizatie stau destul de prost si au invadat habitatul altora cu tot ce facea parte din vietile lor.Nu inteleg de ce societatea noastra parca e supusa asediului ...nesimtirii.Si iata ca exista un pret....al nostru din pacate al tuturor ,ca cei in cauza tot ce stiu vor face .
 • 0 (0 voturi)    
  retospectiva ....( parerea mea...) (Joi, 8 noiembrie 2007, 11:23)

  adrian [anonim]

  Acum cu stirile astea de foarte mare actualitate, ne impuiaza televizorul si zirele despre cazul Mailat.( desigur sa nu o uitam pe Elodia)
  Ce asteptari aveau cetatenii membri ai Uniunii europene fata de etnia rroma. Ca doar vorba aia ' toti de la Rim ne tragem' ( parca asa zicea unul dintre cronicarii moldoveni)
  ca si noi urmasi de-ai lui Decebal care s-a impreunat cu Traian.
  Si parca mai era vreo teorie conform careia poporul roman este format din criminalii sau puscariasii din Roma pe care Traian i-a trimis in provincia Dacia sa o colonizeze . Ori latinii din ei si-au uitat istoria.
  Am mai vazut o rectie foarte frumoasa a lui Cioaba ( autoproclamatul rege al Romilor) ai Laurentiu Streza cu scrisoarea deschisa cum ca infractorii nu au nationalitate si nici etnie.
  Dar inca nu am vazut nici un raspuns de la Papa ( k parca Vatocanul este prin zona) in care sa indemne lumea la calm , sau existe vreun interes la vatican prin care se vrea exterminarea cetatenilor de origine rroma din Italia . Si parca era un citat in biblia comuna a Ortodocsilor cu acceasi Biblie a Catolicilor: ' fie ca cel fara de pacat sa arunce primul piatra'.
  Ca acum ceva ani cand metoda primarului general al capitalei ( Basescu) cand avea o problema cu cainii vagabonzi, presa din Italia au zis ca exterminarea nu era o solutie, acum ei fac cam la fel , diferenta este ca se aplica pe oameni.
 • 0 (0 voturi)    
  tariceanu a gresit cerandu-si scuze (Joi, 8 noiembrie 2007, 11:29)

  robert ionescu [anonim]

  in opinia mea Tariceanu a gresit cerandu-si scuze .el l-a condamnat pe mailat inaintea justitiei italiene. Acum, omul acela nu mai beneficiaza de prezumtia de vinovatie.Poate nu este decat un hot marunt , nu un criminal. Oare ce cauta Doamna Amiral in jegul acela de mahala, pe jos, in miezul noptii? Si-a cerut scuze vreun ziar italian pentru acuzele de viol? Si apoi , daca este bolnav psihic, asa cum sustin parintii lui Mailat, nici nu raspunde penal, deci nu este vinovat. vinovat e tariceanu pentru ca l-a condamnat. se gaseste vreun avocat sa il dea in judecata pe primul ministru la CEO pentru violarea drepturilor omului?
 • 0 (0 voturi)    
  Fantastic (Joi, 8 noiembrie 2007, 11:47)

  Gabriel [anonim]

  E ca si cum ati fi trait in Italia, dle Tapalaga. Felicitari pentru aspectul cristalin al articolului, rara avis in presa romaneasca, si pentru concluzia la care ati ajuns. Este exact inima problemei Italiei contemporane, pe care - din pacate pentru aceasta minunata tara - nici un partid si nici un politician dintre cei actuali nu pot sa o rezolve. Pentru ca problema sunt politicienii insisi - alesi, bineninteles, de italieni...
 • 0 (0 voturi)    
  drepturile omului (Joi, 8 noiembrie 2007, 11:50)

  lolo [anonim]

  Prodi si-o face cu mana lui. In articol se spune ca : “Masurile de siguranta publica se impun atunci cand cetatenii sau familiile lor, indiferent de cetatenie, au un comportament care aduce atingere demintatii umane sau afecteaza drepturile fundamentale ale omului, siguranta publica, si face sederea sa in tara incompatibila cu o existenta obisnuita.” (art 7) ; tiganii vor putea oricand dovedi cat de obisnuiti sunt sa traiasca in corturi si murdari. Orice altceva e neobisnuit pentru ei. Drepturi ale omului afectate ? Sigur : cu ce drept ii expulzeaza astia in conditiile in care ei isi duc modul de viata obisnuit ? Ha ha :)) ...
 • 0 (0 voturi)    
  De la "budos olah" la "romeni di merde" (Joi, 8 noiembrie 2007, 11:57)

  Adi [anonim]

  Un consillier olandez aflat in misiune economica pe la noi m-a intrebat azi: "Daca un prefect de-al vostru promite ceva, e posibil sa nu se tina de cuvant? ". Ce era sa-i spun olandezului dupa ce l-a plimbat prin tzara lalelelor pe unul din mai marii judetului? Ca a fost folosit pe post de agentie turistica "low-cost"?
  Criza italiana readuce in atentie venalitatea multitonala implantata in societatea romaneasca pana la prasele. Ne intalnim aproape zilnic cu lipsa de cuvant, furtisagul, tradarea la timp sau shmenaria.
  Cati dintre noi nu am fost trishati la bani marunti cand am platit la casa ? De cate ori oficiali romani "extrapolati" pe incredibile meridiane nu au dat, ragaind discret la desert, sperante desharte unor parteneri care asteptau actiuni concrete? Cate cazuri in care functionarul de la ghiseu, seful dvoastra direct, premierul sau presedintele tzarii au promis shi nu s-au tinut de cuvant va amintiti?
  Pe noi ne pierde si ne-a pierdut intotdeauna lipsa de onorabilitate. E aproape o rutina, un specific national sa ne riscam la obraz, sa ne jucam la ruleta rusinii credibilitatea. Tot ce mai trezeste respect si entuziasm in tara asta este ori ilegal, ori imoral. Caut un raspuns pe care nu-l gasesc ! De unde vine falimentul cinstei la romani? E o boala a saraciei? Politicienii nu sunt saraci ! O avem genetic in noi? Exclus ! Sunt si romani onesti ! Sa fie de vina educatia? In parte ! Sau poate e un dat divin, care, pe gradientul Vest-Est, dezvolta progresiv saracia si coruptia. Nu stiu !

  Suntem cetateni europeni cu acte in regula. Si totusi, masura cinstei noastre nu creste. Scuipatul asta pe obrazul nostru vine de foarte demult. Nu am fost niciodata cei rai, fanatici sau macar "ai dracu' ". Intotdeauna am fost perceputi ca mizerabili. Acum 200 de ani, ungurii ne ziceau "budos olah", adica valah imputit. Azi italienii ne fac "romeni di merda". Si stitzi ce e cel mai rau: ca nu le puteam arata obrazul fara complexe...
 • 0 (0 voturi)    
  Animalele nu se educa, se dreseaza (Joi, 8 noiembrie 2007, 12:31)

  S [anonim]

  Imi dau lacrimile cand vad cata emotie starneste in randul telectualitatii ziaristice romanesti lupta impotriva infractorilor a autoritatilor italiene. Iarasi aruncam pisica moarta in curtea vecinului si mai si tipam ca el a omorat-o. Pai Domnul Romulus MAILAT rade in hohote in noua sa rezidenta citind mesajele de sustinere venite din patria muma. Si-si zice..."nu-i bai, ma pun italienii pe Alitalia si-o sa plec cu Lufthansa, nu mi-ar fi trecut niciodata prin cap ca se poate". Pentru ca infractorii retrimisi la reeducare de straini sunt reexportati de ai nostri.
  In locul lui Prodi as da o lege fara virgule prin care un strain prins c-a furat o ceapa e expulzat in tara de origine fara drept de intrare in Italia pe 5 ani. Iar in locul lui Tariceanu as da o lege prin care un roman expulzat din Italia pentru ca a furat o ceapa, nu are drept de iesire din Romania pe 5 ani. Pentru talharie, viol, pe viata (basca puscaria). Si atunci, Domnul Romulus MAILAT nu numai ca n-o sa talhareasca in Italia dar cand o sa vrea sa fure o ceapa, o sa se gandeasca de doua ori.
  Uite ca francezii expulzeaza 25 000 de straini pe an fara ca nimeni sa se emotioneze.

  http://www.lefigaro.fr/fil-info/20071108.WWW000000357__personnes_e xpulsees_en_.html

  Domnilor "formatori de opinie", ganditi-va de doua ori inainte de a asterne un rand. Nu riscati expulzarea ci recalificarea. Si n-ar fi pacat ca tocmai copiii vostri sa se trezeasca in situatia lui Mailat peste vre-o cativa ani citindu-va si admirandu-va astazi ?
 • 0 (0 voturi)    
  referitor la afirmatiile lui adrian severin! (Joi, 8 noiembrie 2007, 12:37)

  seve [anonim]

  sa vedem de ce nu le place denumirea de tigan:
  pai matale nea adriane iti mai plac chilotii aia imputiti care ii porti de 17 luni pe bucile matale?
  bineinteles ca nu!
  asa si ei, au murdarit denumirea de tigan in asa hal ca au primit-o cadou pe aia de rom de la bulibasha iliescu @ comp. printre care te-ai aflat si matale, de aia...
  si ca sa fie doi in unu ne-au facut si pe noi de cacao cu chestia asta care o confunda si romanii nu numai strainii cand spun rom!
  ma gandesc ca asta a fost cea mai tare actiune de discreditare a unei natiuni cu un vector a carui valoare de discreditare era deja cunoscuta, adica pentru mintea matale:
  stii ca tiganu este un vector purtator de puroi si pe bomba care o ambalezi (citeste opere complete iliescu...) scrii made in romania!
  intelegi mai nea adriane, inteleptu lu peste'...
 • 0 (0 voturi)    
  Problema tiganilor... (Joi, 8 noiembrie 2007, 12:39)

  Emil 21 [anonim]

  Atata timp cat tiganilor li se tolereaza atatea,fura,crime,faraa fi pedepsiti,atata timp cat vad ca se poate trai fara munca numarul lor va creste continuu.Chiar daca vor fi expulzati se vor intoarce acasa vor fura ne vor da in cap si nu va mai face nimeni atata zarva si sper sa ajunga si la politicienii nostri care stau in vilele lor cu garduri de 3 m
  Si inca ceva de ce toata lumea le spuneti rromi...
  sant tigani,asta sant ,parca eram de acord cu asta...
 • 0 (0 voturi)    
  Problema tiganilor... (Joi, 8 noiembrie 2007, 12:43)

  Emil 21 [anonim]

  REvin,credeti ca ei stiu ceva de cat ne ne afecteaza pe noi sau isi fac ceva probleme ...habar nu au si nici nu i intereseaza sant prea nesimtiti...
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent articol ! (Joi, 8 noiembrie 2007, 12:46)

  Lalu [anonim]

  Am incercat sa traduc in italiana acest text remarcabil pentru a-l posta fie la Corriere della Sera, sau la Il Messaggero ori la Il Tempo, dar merge greu traducerea. Poate ca cineva care stapaneste fluent italiana il traduce pentru a-l posta ?!
 • 0 (0 voturi)    
  tiganii (Joi, 8 noiembrie 2007, 12:57)

  sin [anonim]

  intr-adevar e o problema ca-i expulzeaza in loc sa-i omoare pe loc pe tigani, ca oricum nu aduc nici un beneficiu nimanui.

  e foarte usor sa te duci sa impusti ca politist 100-200 de tigani pe motiv ca s-au opus arestarii sau au vrut sa fuga de la locul faptei... si asa ar scapa toatea lumea de bataie de cap.
 • 0 (0 voturi)    
  Afara cu ei (Joi, 8 noiembrie 2007, 13:32)

  Eu [anonim]

  Italia face bine ce face !!! sunt de acord, probabil ca in Romania ar proceda la fel in asa conditii!

  P.S. : macar tiganii vin pe gratis "acasa" :)
 • 0 (0 voturi)    
  Ce ati fi vrut sa scrie in decret ? (Joi, 8 noiembrie 2007, 14:05)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Dl Tapalga !
  Ce ati fi vrut sa scrie in decret ?
  De pilda:
  "Masura se ia atunci cand un individ
  -prinde un porumbel din Piata San Petro
  -scoate banii din fantana Trevi
  - instaleaza un cort sau casa din carton decorat cu femei goale
  - se scalda in apa potabila
  - spala parbirzele in mod agresiv" ?
  Decretul confera cadrul pentru expulzari in situatii de urgenta. Oricat de amanuntit ar fi fost redactat, concetatenii nostrii, inventivi cum sunt, ar fri gasit o portita. De pilda ar fi comis o alta fapta sau ar fi comis fapta in alt mod care nu se regaseste in decret, iar cand ar fi venit chestorul, i-ar fi zis: dom'le, e ilegal, e dreptul meu ! ma duc la Comisie ! ma duc la CEDO ! Adica ar fi fost imposibil sa se arate toate ipotezele.
  Mai apoi credeti ca ar fitrebuit sa se insereze si texte de genul:
  "Chiar in caz de urgenta, cel vizat are drept sa faca apel in 15 zile, recurs in alte 15, iar daca ar fi respins se poate adresa CEDO si in toate aceste ipoteze ar avea dreptul sa stea in Italia"
  In ceea ce priveste notificarea, decretul spune ca aceasta trebuie sa fie "explicita" si nu spune ca poate fi facuta numai in scris (unde legea nu distinge, nu o putem face nici noi). Pur si simplu, politistul, in prezenta unui martor le explica in ce consta masura si totul se consemneaza intr-un proces verbal.
  Desigur expulzarile nu pot fi abuzive si pot fi luate numai daca exista dovezi temeinice privind starea de urgenta.
  Altfel, intr-adevar cetatenii respectivi vor castiga la CEDO.
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. istetul de serviciu (Joi, 8 noiembrie 2007, 15:54)

  Un Roman [anonim]

  Conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, proportia analfabetilor in randul rromilor este foarte ridicata: mai mult de o treime dintre rromi (38,6%) sunt analfabeti functional. 19% dintre barbatii maturi si 27% dintre femei nu au urmat decat o clasa
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie la locurile de parcare (Vineri, 9 noiembrie 2007, 10:18)

  radu [anonim]

  Cum exista in Italia o criza infernala a locurilor de parcare, orice cetatean italian va putea sesiza autoritatile despre faptele reprobabile ale unui vecin romanche si GATA, si-a facut rost de loc de parcare pentru masina sotiei... e cineva care sa jure ca nu se va intampla asta ? Cine va sta sa verifice daca sesizarea se confirma sau nu ?
  In alta ordine de idei, imi place ca stim sa ne lamentaaaaam. Nu suntem noi "URMASII ROMEI" ? Nu ne mandrim noi cu latinitatea poporului roman (sau rroman ??) La draq, mai bine ne mandream cu originile chinezesti....;(

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by