General Motors, cel mai mare producator auto din lume, a anuntat pierderi de 39 miliarde dolari (circa 27,5 miliarde euro) pentru al treilea trimestru al acestui an, ca urmare a anularii unor venituri contabile in valoare de 39 miliarde dolari, reprezentand taxe pe care concernul le-ar fi putut recupera de la stat in urmatorii ani, pentru a compensa pierderile avute.

General Motors a raportat cea mai mare pierdere din istoria companiei, peste cea in valoare de 21 miliarde dolari inregistrata in primele trei luni ale anului 1992.

Pierderea din T3 2007, de 68,85 dolari per actiune (49 euro per actiune), a crescut de la 147 milioane de dolari (110 milioane de euro), sau 26 de centi pe actiune, cu un an inainte.

GM renunta la taxele pe care le-ar fi putut recupera, deoarece nu va putea genera destule venituri pentru a utiliza aceste beneficii. Mutarea este un alt semn al inrautatirii previziunilor pentru economia americana si pentru vanzarile de automobile din aceasta tara.

Actiunile GM au scazut cu 7,9%, in urma anuntului companiei. Inainte de acest anunt, actiunile GM crescusera cu 18% de la inceputul anului.

Pentru Romania, gigantul american nu are in plan constructia unei fabrici de automobile, cu toate ca, la un moment dat, reprezentantii companiei anuntasera ca iau in calcul constructia unei noi fa- brici in Europa de Est, luand in calcul si Romania.

In schimb, GM doreste sa achizitioneze componente auto in valoare de 800 milioane de euro anual, din Romania. Anul acesta, concernul va cumpara diferite componente auto, in valoare totala de pana la 130 milioane de euro.

Compania cumpara, de la nivel local, utilaje din sfera cablajelor, inclusiv materiale din plastic. Oficialii GM spun ca au ales fabricile din Romania ca furnizor, deoarece produsele sunt de calitate si la preturi competitive.

integral in Bussines Standard