“Facem apel la autoritatile romane sa foloseasca acest timp pentru a aduce proiectul de lege in totala concordanta cu normele europene si sa nu adopte o lege care ar putea afecta principiul independentei, consfintit in legislatia europeana”, a declarat pentru HotNews.ro, Martin Selmayr, purtatorul de cuvant al comisarului european pe telecomunicatii Viviane Reding.

Aceasta este reactia Bruxelles-ului la comunicatul dat ieri de Ministerul Comunicatiilor, in care autoritatile romane spuneau ca “ingrijorarile Comisiei Europene sunt fara temei”.

Dupa ce oficialii Ministerului Comunicatiilor din Romania (MCTI) au anuntat miercuri ca “prevederea citata (in scrisoarea primita de catre ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, de la comisarul european Viviane Reding - n.r.)” este indeplinita in intregime, ingrijorarile Comisiei Europene fiind fara temei”, astazi a venit si raspunsul comisarului european.

“Nu adoptati o lege contrara principiului independentei”

“Comisia asteapta sa primeasca, cat mai repede, explicatii detaliate din partea autoritatilor romane. Comisia intelege ca legea nu a fost promulgata pana acum si ca vor mai exista si alte discutii pe marginea acesteia, in perioada urmatoare. Aceasta va permite autoritatilor romane sa analizeze ingrijorarile venite din partea Comisiei Europene.

Facem apel la autoritatile romane sa foloseasca acest timp pentru a aduce acest proiect de lege in totala concordanta cu legislatia Uniunii Europene si sa nu adopte o lege care ar putea leza principiul independentei, consfintit in legislatia EU”, a precizat pentru HotNews.ro, Martin Selmayr.

Nu in cele din urma, purtatorul de cuvant al comisarului european aminteste faptul ca, saptamana viitoare, Comisia Europeana va prezenta cateva noi propuneri legislative privind piata telecom din Uniunea Europeana, care vor reafirma si intari principiul independentei autoritatilor nationale de reglementare.

Amintim ca miercuri, reprezentantii Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei au transmis un comunicat de presa pentru a aduce lamuriri asupra continutului scrisorii primite de la Comisarul European pe data de 26 octombrie. Comisarul european isi exprima ingrijorarea fata de Ordonanta de Urgenta nr. 134/2006 si mai ales fata de amendamentele Parlamentului Romaniei la aceasta ordonanta.

Una din principalele preocupari o reprezinta procedura prin care MCTI va transmite ANRCTI anual o scrisoare ce va contine strategia Guvernului in domeniul comunicatiilor electronice, pe care autoritatea este obligata sa o respecte.

Ingrijorarea este accentuata de faptul ca statul roman, prin Ministerul Comunicatiilor este actionar integral sau partial in cadrul anumitor operatori ai pietei telecom din Romania.

In forma in care a trecut de Camera Deputatilor, legea prevedea ca Autoritatea sa treaca de sub controlul Guvernului, in controlul Parlamentului. ANRCTI devenea o autoritate publica autonoma in subordinea Camerei Deputatilor, condusa de un consiliu format din 7 membri numiti de Camera Deputatilor pentru un mandat de 5 ani.

Marti, 6 noiembrie 2007, Traian Basescu a cerut reexaminarea acestei legi pe motiv ca incalca legea fundamentala. Motivele invocate: Camera Deputatilor nu trebuia sa fie camera decizionala pentru aceasta lege, iar controlul institutiei trebuia sa fie bicameral.

Daca Executivul de la Bruxelles va considera ca exista carente in conformarea cu legislatia europeana, ar putea declansa procedura de infringement asupra Romaniei (incalcarea tratatului Comunitati Europene - n.r.), pe baza articolelor 226-228 ale Tratatului. Printre posibilele consecinte ale acestei proceduri - o amenda de cateva milioane de euro.