Biserica Ortodoxa Rusa cere Patriarhiei Romane sa anuleze hotararea privind deschiderea celor trei eparhii in Republica Moldova, potrivit unei declaratii a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse, citate de Itar Tass.

''Sfantul Sinod a luat cunostinta, cu adanca ingrijorare si durere, de hotararea Bisericii Ortodoxe Romane de a institui pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trei eparhii cu sedii in orasele Balti, Cantemir si Dubasari'', se arata in declaratia mentionata.

In opinia Bisericii Ortodoxe Ruse, acest pas ''va cauza prejudicii serioase, atat relatiilor reciproce dintre cele doua patriarhii, cat si unitatii ortodoxe in ansamblu''.

In aceeasi declaratie se arata ca la Balti si Dubasari sunt deja episcopi ortodocsi legal inregistrati, iar numele oraselor mentionate figureaza in titulaturile structurilor eparhiale ale Bisericii Ortodoxe a Moldovei.

In ceea ce priveste eparhia Basarabiei de Sud, cu sediul in Cantemir, in componenta careia intra, potrivit Bisericii Ortodoxe Romane, fosta Cetate Alba, Ismail si Transnistria, patriarhul Moscovei atrage atentia asupra faptului ca in denumire intra si o regiune aflata in componenta Bisericii Ortodoxe Ucrainene, unde exista deja episcopi ortodocsi.

Potrivit Patriarhiei Moscovei, noua hotarare a Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane ''continua si sporeste caracterul anticanonic al hotararii sale anterioare din 19 decembrie 1992, privind reactivarea, in Republica Moldova, a Mitropoliei Basarabiei."

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis, recent, reactivarea a 7 noi episcopii.

Intre acestea figureaza Episcopia de Balti (fosta a Hotinului), cu sediul in orasul Balti, Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Cetatea Alba-Ismail), cu sediul in orasul Cantemir, si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria), cu sediul la Dubasari.

Decizia de reactivare sau reinfiintare a acestor 3 episcopii, fortate sa isi intrerupa activitatea in perioada sovietica, a provocat reactii dure si din partea Mitropoliei Moldovei de la Chisinau, dependenta canonic de Patriarhia Moscovei.