Presedintele Asociatiei tiganilor din Roma, Costel Argint, s-a intalnit, miercuri, la Roma, cu premierul Tariceanu si cu ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, transmite Realitatea TV.

Cu aceasta ocazie liderul tiganilor i-a transmis ministrului de Externe ca tiganii l-au iertat pentru ca a declarat ca infractorii romani din strainatate "ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate, probabil, batalioane disciplinare" si plasati in desert.

Costel Argint a fost multumit ca Adrian Cioroianu si-a cerut scuze pentru declaratii si i-a aratat ca dovedeste intelegere ilustrand situatia cu zicala: "Numai cine nu munceste nu greseste".

"Tiganii au puterea sa ierte acest lucru. Comunitatea romilor din Italia v-a iertat domnule ministru pentru declaratia dumneavoastra", a spus Costel Argint, liderul romilor din Roma.

Costica Argint, liderul comunitatii tiganilor din Italia, este urmarit general de Interpol. In prezent, el a obtinut azil politic in Italia.

Acum zece ani, barul unei comune vrancene a fost devastat, trei localnici au fost raniti in incaierare iar Costica Argint a fost arestat. Ulterior a fost eliberat, a disparut insa din tara si a fost dat in urmarire prin Interpol. A fost retinut in Italia, in 2002, dar avocatul sau a invocat motive etnice. A spus ca Argint este discriminat in tara sa, asa ca a cerut azil politic.

In urma relatarilor din presa, MAE a precizat intr-un comunicat ca ”Adrian Cioroianu nu s-a intalnit si nici nu a purtat o discutie particulara cu domnul Costica Argint. Domnul Argint a fost unul dintre participantii la intalnirea delegatiei romane cu reprezentantii asociatiilor romanilor din Italia”.

UPDATE: Calin Popescu Tariceanu a declarat, la Antena 3, ca SPP-ul a fost informat cu privire la prezenta lui Argint, dar ca nu ar fi putut sa refuze prezenta acestuia pentru ca ar fi creat speculatii.

"Nu am fost avertizat inainte de intalnire, a avut o discutie cu directorul meu de cabinet. Ce era sa facem, un incident ? Delegatia romana nu are politie si nu verifica daca exista sau nu cazier. Nu am vrut sa apara impresia ca ii dam pe romi la o parte, deoarece s-ar fi speculat", a declarat premierul joi seara.

"Nu cred ca este cel mai grav lucru ca acest om a putut sa vina si sa-si spuna pasurile”, a mai adaugat Tariceanu.

UPDATE: Costica Argint a declarat, la Realitatea TV, ca nu a fost invitat la intalnire, dar, cand a ajuns acolo, i s-a spus ca intrarea e libera.

Joi seara, liderul tiganilor romani din Italia a declarat ca nu-l cunoaste pe Mihnea Constantinescu, dar ca poate sa fie persoana care l-a intampinat cand a ajuns la intalnire.

"M-am prezentat stiind ca exista o intalnire a domnului prim ministru cu diaspora. A venit o persoana pe care nu o cunosc, m-a intrebat cine sunt, i-am spus, i-am aratat legitimatia. A vorbit nu stiu cu cine si a venit si mi-a spus 'intrarea este libera, puteti sa intrati'", a afirmat Costica Argint.