Toate cele sase oferte angajante depuse de companiile care vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda au fost aprobate de comitetul interministerial de coordonare a proiectului, dupa ce s-a constatat ca indeplinesc criteriile solicitate, a declarat Darius Mesca, secretar de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, citat de NewsIn.

Astfel, comisia de negociere va purta discutii cu toate cele sase companii interesate sa investeasca pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4.

"In final, in compania de proiect ar putea fi incluse toate aceste companii sau unele dintre ele se pot retrage in timpul negocierilor", a subliniat secretarul de stat.

Companiile care au depus oferte anganjante pentru constructia reactoarelor 3 si 4, pana la data limita, 25 octombrie, sunt Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, Arcelor-Mittal Romania si RWE Germania, rezultatul selectiei urmand a fi facut public pana la sfarsitul lunii noiembrie

Realizarea celor doua unitati presupune investitii de circa 2,3 miliarde de euro, fiecare reactor urmand a avea o putere instalata de 720 MW.

Documentatiei pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea construirii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda a fost achizitionat de 37 de companii.

La mijlocul lunii iunie, Guvernul a aprobat strategia de selectare a investitorilor pentru finalizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda, strategie care are in vedere finalizarea procesului de atragere a investitorilor si inregistrarea noii societati dedicate Unitatilor 3 si 4 in martie 2008, astfel incat lucrarile efective sa inceapa in cursul aceluiasi an.

Punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 este prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.

Potrivit actului normativ, constructia reactoarelor 3 si 4 este prevazuta a fi realizata prin atragerea capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Nuclearelectrica in vederea finalizarii si operarii obiectivului energetic.

Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atat sub forma de actiuni, cat si surse financiare, atrase prin emisiuni de bonduri sau credite. Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentand 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.