Rata de penetrare a serviciilor de acces la internet in banda larga din Romania este in continuare nesatisfacatoare, in pofida cresterii accelerate, arata datele Autoritatii Nationale de Reglmentare in Comunicatii.

La jumatatea acestui an, Romania se afla pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana, cu o rata de penetrare a serviciilor de acces dedicat la internet in banda larga (conexiuni furnizate la puncte fixe, fara conexiuni pentru acces mobil) de 7%. La polul opus, principalele motoare de crestere au fost serviciile de telefonie mobila si cele de retransmisie a programelor audiovizuale.

Veniturile din serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au inregistrat cele mai mari rate medii anuale de crestere (40%), telefonia mobila a devenit cea mai importanta sursa de venituri in cadrul sectorului (56,7% din totalul veniturilor brute), ambele segmente reusind sa atinga niveluri de penetrare ridicate (62,5% pentru servicii de retransmisie, respectiv 90,5% pentru telefonia mobila), potrivit analizei ANRCTI.

Romania este pe unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeana la rata de penetrare a serviciilor de acces dedicat la internet in banda larga (conexiuni furnizate la puncte fixe, fara conexiuni pentru acces mobil) cu numai 7%.

In schimb, in ceea ce priveste structura serviciilor de acces la Internet, ritmul de crestere al penetrarii broadband se apropie de 100% pe an, astfel incat popularitatea conexiunilor dial-up scade vertiginos: traficul dial-up a scazut in medie cu 40% pe an, in ultimii patru ani, ponderea acestora in totalul conexiunilor de acces fiind de 33%.

In total, rata de penetrare a internetului in Romania a atins valoarea de 21% la jumatatea anului 2007 (numar de conexiuni la suta de locuitori).

Un alt decalaj este inregistrat de Romania la capitolul telefonie fixa, care potrivit ANRCTI isi mentine „cresterea zero” din punct de vedere al veniturilor si al penetrarii.

Aceste date apartin unei analize-diagnostic a sectorului comunicatiilor electronice din Romania, realizate de catre ANRCTI, impreuna cu consultantul sau, TASC Strategic Consulting. Alaturi de alte studii, recenta analiza va contribui la realizarea Documentului de pozitie privind Strategia de reglementare a sectorului comunicatiilor electronice din Romania pentru perioada 2007-2010.

Documentul va fi supus consultarii publice pe site-ul ANRCTI si va fi dezbatut impreuna cu reprezentantii industriei in data de 13 noiembrie 2007 in cadrul unei conferintei anuale internationale.