Cosmote Romania a inregistrat in primele noua luni din acest an, pierderi operationale de 27,4 milioane euro, o imbunatatire de 40% comparativ cu pierderile de 46,3 milioane euro, inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor prezentante vineri de companie. Conducerea Cosmote se asteapta la un rezultat operational pozitiv in 2008 si la profit net abia in 2009.

Acoperirea retelei a ajuns la 97% din populatie, investitiile in infrastructura realizate pana la sfarsitul acestui an fiind estimate la 200 milioane euro.

In primele noua luni ale acestui an, veniturile totale obtinute de Cosmote Romania au ajuns la 105,2 milioane euro, aproape de trei ori mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2006.

Un avans la fel de mare au inregistrat si veniturile aferente trimestrului al treilea al anului, care s-au cifrat la 41,5 milioane de euro, comparativ cu nivelul de 12,5 milioane de euro raportat in trimestrul trei al anului 2006.

Veniturile nete ale companiei au inregistrat insa un rezultat negativ de -44,5 milioane euro in al treilea trimestru al anului, fiind influentate de pierderi financiare de 19 milioane de euro, cauzate in cea mai mare parte de deprecierea monedei nationale in raport cu euro (valuta in care sunt calculate imprumuturile companiei).

Dupa primele noua luni ale anului, pierderile s-au cifrat la 65,2 milioane de euro. Cosmote estimeaza ca va atinge profit net abia in 2009.

In privinta profitului operational (EBITDA), in trimestrul trei din acest an, pierderile au ramas la acelasi nivel ca si in al doilea trimestru din 2007, atingand valoarea de -8,8 milioane de euro. Pe primele noua luni din 2007, EBITDA a inregistrat o imbunatatire de 40%, fiind de -27,4 milioane euro, comparativ cu -46,3 milioane in perioada ianuarie-septembrie 2006. Compania estimeaza ca va atinge EBITDA pozitiv in 2008.

Baza de clienti a crescut cu peste 600.000 in cel de-al treilea trimestru al anului, dintre care 18% sunt abonati, ajungand la un total de 2,8 milioane de clienti pentru primele noua luni ale acestui an. La sfarsitul lunii septembrie, cota de piata a companiei a ajuns la 13%, spun oficialii Cosmote, iar la finele lui octombrie compania a depasit pragul de 3 milioane de clienti.

Reprezentantii Cosmote spun ca Germanos a jucat un rol important in extinderea bazei de clienti, mai ales pe segmentul post-paid. Cosmote a mai anuntat vineri ca acoperirea retelei a crescut la 97% din populatie. Investitiile in infrastructura ale operatorului sunt estimate sa atinga 200 de milioane de euro pana la sfarsitul anului 2007.