Joi a avut loc la Roma, la Basilica San Bartolomeo din Insula Tiberina o rugaciune ecumenica in memoria Giovannei Reggiani. La rugaciune au participat peste 300 de persoane, catolici, ortodocsi romani, valdezi precum si reprezentanti ai comunitatii tiganilor. In Bazilica era prezenta si nepoata lui Emil Marcu, romanul ranit grav in urma atacului xenofob de saptamana trecuta.

"Giovanna ne-ar fi vrut asa cum suntem acum, reuniti in rugaciune", a spus in introducere Mons. Marco Gnavi, responsabil pentru ecumenism al Vicariatului din Roma, din partea Comunitatii Sant'Egidio.

Momentul comemorativ a fost organizat de Comunitatea Sant'Egidio. Rugaciunea a fost condusa de IPS Iosif, Arhiepiscop si Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala, venit special cu aceasta ocazie de la Paris. Au oficiat impreuna preoti catolici si ortodocsi, alaturi de pastorul valdez Antonio Adamo, prieten al familiei Giovannei.

Cei prezenti s-au rugat in italiana si romaneste pentru sufletul Giovannei si pentru o convietuire pasnica, condamnand orice forma de violenta si intoleranta. Multi dintre romanii prezenti au aprins lumanari si s-au rugat in fata altarului.

Dupa lectura Evangheliei, Corul Bisericii Ortodoxe Romane din Roma a cantat imnul Invierii si apoi credinciosii au rostit in italiana si romana Tatal Nostru, schimband un salut de pace.

La sfarsitul rugaciunii, IPS Iosif i-a binecuvantat pe cei prezenti.

Multi dintre participanti, romani si italieni, s-au oprit dupa rugaciune in afara Bazilicii, pentru a vorbi si a-si impartasi ideile comune de pace, in ciuda prezentei numerosilor politisti.