Donald Tusk a fost numit oficial, vineri, in postul de premier al Poloniei, chiar de catre rivalul sau, presedintele Lech Kaczynski, informeaza Reuters.

Tusk este liderul Platformei Civice (PO), formatiunea liberala care a castigat alegerile legislative de luna trecuta din Polonia. El il va inlocui in fotoliul de premier pe Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui. Numirea si instalarea noului Cabinet urmeaza sa fie stabilite oficial saptamana viitoare.

Donald Tusk s-a aratat deschis relatiilor cu partenerii Poloniei din cadrul Uniunii Europene. Viitorul premier, in varsta de 50 de ani, a promis ca va demara o serie de politici economice liberale si relatii mai apropiate cu tarile Comunitatii europene, dupa ce, in timpul mandatului fratilor Kaczynski, relatiile au fost tensionate, mentioneaza Reuters.

PO a invins detasat, la alegerile din 21 octombrie, formatiunea conservatoare Dreptate si Justitie a fratilor Kaczynski, la putere in ultimii 2 ani. Cu 209 mandate din totalul de 460 ale Seimului, liberalii nu dispun insa de majoritatea parlamentara, astfel incat Donald Tusk a decis sa se alieze cu partidul taranist de centru PSL, condus de Waldemar Pawlak. Cele doua formatiuni dispun impreuna de 240 de mandate.