Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a afirmat vineri ca "Europa ar trebui sa aiba o politica europeana a imigratiei", in urma tensiunilor dintre Roma si Bucuresti, aparute dupa expulzarea catorva zeci de romani de pe teritoriul italian, relateaza AFP. "Este absurd sa avem 27 de politici ale imigratiei in Europa. Ne trebuie o politica europeana a imigratiei", a declarat Barroso.

Declaratiile au fost facute dupa Guvernul de la Roma a adoptat saptamana trecuta, in regim de urgenta, un decret controversat, care faciliteaza expulzarea strainilor pe motive de „securitate publica”. Decretul, care trebuie sa fie votat de Parlament, a fost adoptat dupa uciderea unei italience de catre un tigan.

Barroso a subliniat insa ca nimic din legislatia comunitara nu impiedica o tara sa ia masuri de expulzare legate de ordinea publica, pentru a se apara de criminalitatea imigrantilor.

Totusi, Executivul comunitar va examina compatibilitatea decretului italian cu acquis-ul comunitar. Barroso se indoieste insa ca premierul italian, Romano Prodi, „un campion al integrarii europene, poate prezenta un text contrar spiritului comunitar", in privinta liberei circulatii in Europa.

Barroso considera ca viitoarea politica europeana a imigratiei "va trebui sa evite doua extreme: o politica a portilor deschise pentru toti, demagogica si iresponsabila" si "o concentrare pe sine, care ar duce la xenofobie".