Merck&Co, renumitul grup farmaceutic american, a incheiat, vineri, un acord pentru a pune capat litigiilor cu privire la medicamentul Vioxx, destinat tratarii artritei, transmite Reuters, citand un comunicat al companiei.

Grupul va plati 4,85 miliarde de dolari prin acordul convenit cu firme de avocatura si cu reprezentanti ai reclamantilor, si ca urmare a unor intalniri cu trei dintre cei patru judecatori care supravegheaza coordonarea a peste 95% din reclamatiile existente in cazul Vioxx, a anuntat compania.

"Acordul de solutionare a unei treimi din cazuri, reprezentand peste jumatate din reclamanti, pentru o suma mai mica de cinci miliarde de dolari, va fi cel mai probabil privit ca un lucru pozitiv”, a declarat Mike Ward, analist la Nomura Securities in Londra.

Merck a retras de pe piata medicamentul Vioxx, in 2004, ca urmare a unui studiu care a aratat ca pacientii care au folosit medicamentul, pe o perioada peste 18 luni, si-au dublat riscul unui atac de cord sau au suferit astfel de atacuri.

Medicamentul aducea grupului farmaceutic american venituri anuale de 2,5 miliarde de dolari. Din cele 27.000 de procese declansate de persoanele care sustin ca au avut de suferit in urma utilizarii medicamentului, Merck a castigat 11 procese si a pierdut alte cinci.