Comisia Europeana se asteapta la o franare a cresterii economice in urmatorii doi ani in cele 27 de state membre ale Uniunii, ca reactie la problemele economiei din Statele Unite si la situatia critica de pe pietele financiare internationale.

In prognoza de toamna prezentata ieri de comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, se previzioneaza o crestere economica de 2,4% pentru 2008 si 2009, valabila pentru intreaga Uniune, comparativ cu 2,7%, prognozata pentru anul in curs.

Tarile din zona euro, 13 la numar, ar putea inregistra o crestere „moderata, dar inca sanatoasa” de 2,2% in 2008 si de 2,1% in 2009, mult sub cea la care se asteapta anul acesta, adica 2,6%. Prognoza face referire si la socul pe care l-au resimtit bancile europene dupa criza bancara din SUA.

„E clar ca norii s-au strans deasupra orizontului odata cu turbulentele care s-au manifestat in aceasta vara pe pietele financiare, odata cu incetinerea cresterii economice din SUA si cu majorarea fara precedent a preturilor la petrol.

Drept urmare, cresterea economica devine mai moderata, iar variatiile in sens negativ ale economiei europene au crescut fara doar si poate”, a declarat ieri Almunia.

Inflatie in crestere

In prognoza bianuala prezentata ieri - un document similar este redactat de Comisie in fiecare primavara -, oficialii de la Bruxelles se asteapta la o inflatie de 2% anul acesta si, de respectiv 2,1% anul viitor.

Cele mai mari pericole pentru stabilitatea acestui indicator, asa cum a declarat comisarul Almunia, sunt, in continuare, majorarea preturilor la materiile prime, pretul in crestere al petrolului, dar si scumpirea substantiala a alimentelor.

In prognoza CE, pretul mediu pentru barilul de petrol Brent in 2007 este de 70,60 dolari si de 78,80 dolari SUA pentru 2008. Comisarul Almunia a avertizat ca toate cifrele din prognoza pot fi, practic, aruncate in aer de o scumpire excesiva a resurselor si, in special, a petrolului.

„Pretul petrolului a atins noi recorduri in aceasta toamna, ajungand chiar si la 84 de dolari americani (pe 24 octombrie, data la care a fost incheiata colectarea datelor pentru prognoza - n.r.). In comparatie cu jumatatea lunii ianuarie 2007, pretul petrolului a crescut cu 65%”, se arata in documentul Comisiei.

integral in EvZ