Romania este vicecampioana tarilor aflate in tranzitie in clasamentul ritmului de scumpire a locuintelor, in ciuda faptului ca nivelul sau de trai se plaseaza la coada oricarui top european, arata datele prezentate de ultimul raport despre tranzitie al Bancii Europene pentru

Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Surclasata doar de Ucraina, Romania a afisat o crestere cu 40% a pretului locuintelor intre anii 2004 si 2006.

Ritmul mai rapid de scumpire - explica BERD - poate fi atribuit expansiunii creditarii, scaderii costului im-prumuturilor ipotecare, subevaluarii initiale a preturilor locuintelor si presiunii masive a cererii, la care se adauga interesul strainilor pentru achizitii imobiliare in zona.

Raportul BERD prezinta si un grafic al capacitatii locuitorilor din marile capitale de a-si cumpara locuinte din categoria celor cu o suprafata de 120 de metri patrati, considerate, in zona tarilor aflate in tranzitie, apartamente de lux. Paradoxal, Bucurestiul are preturi comparabile cu Atena si usor inferioare Bruxellesului.

Produsul intern brut pe locuitor din Romania, calculat la paritatea puterii de cumparare (PPP), indicator ce descrie nivelul de trai al populatiei, este insa mult mai jos. Potrivit BERD, PIB per capita al bucurestenilor este de 10.000 de dolari, iar o locuinta amplasata central se vinde la un pret mediu ce depaseste usor 2.000 de dolari.

In Bruxelles, unui pret de aproximativ 2.000 de dolari per metru patrat in zona centrala ii face fata un PIB per capita de peste 35.000 de dolari, iar in Atena - 25.000 de dolari.

de Lidia Moise

integral in Romania Libera