Peste 30 000 de sibieni si nu numai au participat sambata seara la megaconcertul Scorpions, evenimentul numarul 1 al lunii in Capitala Culturala a Europei. La minus 10 grade, spectatorii au fost pusi pe jar de „scorpionii” germani care au demonstrat ca rock-ul de buna calitate poate sa tina de cald.

Concertul Scorpions de la Sibiu s-a desfasurat la numai o zi de la celebrarea caderii zidului Berlinului.

Scorpions a ajuns in Sibiu abia sambata la ora doua, desi organizatorii anuntasera ca membrii formatiei si staful tehnic urmau sa ajunga vineri seara. Inainte de a intra in conferinta de presa, membrii Scorpions s-au rasfatat cu un masaj, acesta fiind si motivul pentru care au intarziat la intalnirea cu presa.

Foto: Attila Biro

La conferita de presa am aflat ca, desi sunt o trupa cu renume mondial Scorpions ramane aproape de fani. Masurile de siguranta cerute de formatie de la organizatori au fost minime. Si tot veteranii rock-ului german au declarat ca nu stiu ce inseamna pauza. „Pauza?! Venim de la Tokio si de aici urmatorul concert va fi in India. Nici nu stim cum se scrie pauza”, a declarat liderul trupei.

”Ia-ma nene” la Scorpions

Fanii trupei au venit din toate partile tarii. Pe traseul spre Sibiu, autostopistii care incercau sa princa o masina nu au mai scrii pe hartii numele orasului, ci doar Scorpions. Toata lumea se indrepta spre capitala Culturala a Europei pentru a fi alaturi de trupa care a deveit simbolul caderii zidului Berlinului.

Cu cateva ore inainte de concert, Cetatea Sibiului, cu strazile sale mici si intortocheate, era cucerita de puhoaie de spectatori. La o simpla privire se observa ca marea majoritate erau tineri intre 14 si 25 de ani. Printre acestia se gaseau si fanii mai batrani ai trupei care ateptau sa-si vada idolii din tinerete pe scena.

Foto: Attila Biro

La ora sase, unii dintre spectatori se adunasera deja in piata Centrala. „Hai sa mergem mai repede sa prindem un loc langa scena. Am asteptat din clasa a opta sa ii vad”, spunea o tanara in timp ce se grabea sa ajunga in piata cetrala.

Album nou, succes maxim

Trupa a urcat pe scena la ora noua, cu o jumatate de ora intarziere fata de momentul stabilit. In deschiderea concertului, publicul a fost incalzit de trupa Compact. Timp de cateva minute, cei peste 30 000 de spectatori adunati in piata au scandat numele trupei germane.

Rockerii intrati in legenda cu balada „Wind of Change” au urcat pe scena, moment in care asistenta a izbucnit in aplauze si urale.

Spectacolul,gratuity, s-a inscris in turneul mondial de promovare a albumului "Humanity Hour 1". Cu toate ca piesele de pe noul album abia au inceput sa fie promovate, publicul a fredonat si a cantat la unison cu trupa pe toata durata concertului.

Mai tari ca Rolling Stones

Foto: Attila Biro

La mijlocul concertului, basistul Scopions a oferit fanilor un solo care i-a innebunit pe fani. „A fost probabil cel mai spectaculos moment al concertului”, s-a confesat Alexandra, una dintre multele admiratoare Scorpions.

Unii dintre spectatori au calatorit sute de kilometri pentru a-si vedea idolii. Andreea a ajuns la concert cu cateva minute inainte de ca acesta sa incepa. „Am venit din Bucuresti, a fost foarte greu sa ajung pentru ca de la Brasov era foarte aglomerat, toat lumea a venit aici”, spune. Andreea are 25 de ani si lucreaza la o companie IT in Bucuresti.

„Am fost la Rolling Stones in Londra, dar nu se compara cu Scorpions. Ei sunt cei mai tari”, a mai spus Andreea.

Piesel Wind of Changes si Hurricane au dus spectatorii la extaz si au ridicat temperatura din Piata Mare la cote incendiare. Cativa admiratori ai formatiei s-au catarat pe stalpii de iluminat pentru a-si vedea favoritii.

Pentru stoicismul cu care au indurat cele minus 10 grade de afara, spectatorii din fata scenei au fost reompesanti de „scorpioni” cu bete de tobe si diverse obiecte folosite in concert.

Evident insa ca au existat si nemultumiti. „In spate nu se prea auzea, cred ca de la sonorizare. Abia ca mai vedeam ceva din scena”, spunea unul dintre fani in timp ce se indrepta spre gara din Sibiu.

Dupa concert, distractia impregnata de muzica Scorpions s-a mutat in barurile din oras. Barmanii faceau deja pronosticuri. „Azi cred ca numai barurile din centru or sa faca incasari de un miliard. Noi am avut pana acum 50 de milioane”, se confesa un chelner de la un restaurant Central.