Chiar daca unele nu se incadreaza intrutotul in definitia data de specialisti unui mall, suprafata construita a centrelor comerciale moderne este deja impresionanta. Aproape in fiecare resedinta de judet din regiune este deschis sau se lucreaza la ridicarea unui astfel de centru.

Asalt asupra provinciei

Potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobliara Colliers International, pentru anul 2007, piata de spatii comerciale din Romania este,

ca si in celelalte tari din regiune, caracterizata de continua expansiune a dezvoltatorilor de diverse tipuri de centre comerciale (renovari ale unor centre mai vechi, malluri, parcuri de retail) pe piata din provincie.

Evolutiile din orasele importante ale Transilvania confirma prognozele Colliers: Alba-Iulia, Bistrita, Brasov, Cluj-Napoca, Deva, Oradea, Satu Mare, Sibiu si Targu-Mures se pot lauda cu cel putin un „mall”, construit sau in proiect.

„O privire de ansamblu asupra pietei din provincie ne ajuta sa intelegem amploarea pe care a luat-o fenomenul centrelor comerciale in Romania.

Cu nici o deschidere notabila in Bucuresti, 2006 a fost dominat de deschiderea mai multor centre comerciale in restul tarii: European Retail Park (Sibiu), Magnolia Center (Brasov), River Plaza (Ramnicu-Valcea) si TOM (Constanta).

Cu toate acestea, oferta din 2007, conform celor anuntate de catre dezvoltatori, va fi cel putin dubla, aducand stocul total la sfarsitul anului la aproximativ 350.000 mp inchiriabili”, se explica in raportul asupra acestei piete.

In plus, in 2008-2009, toti marii dezvoltatori vor incepe ofensiva in afara Bucurestiului: GTC, Euromall, Mivan, Africa Israel, Riofisa si TriGranit.

Un articol de Madalina Prundea

Integral in Evz Transilvania