In ultima perioada, relatiile dintre Republica Moldova si Romania au parut destul de tensionate. Ati declarat recent ca Romania intervine de multe ori in treburile interne ale Republicii Moldova, este apoi disputa lingvistica, delegatiile de primari au fost oprite la granita. De ce aceste ostilitati?

Presedintele Moldovei incepe cu un oftat.

Maruntisuri din acestea cu primarii la granita sunt mai mult de situatie tehnica, nu de politica la nivel inalt. Nu ar fi corect daca as aprecia in asa fel. Relatiile cu Romania, din momentul declararii independentei, nu au fost simple. Ele nu sunt caracteristice numai timpului in care noi suntem la guvernare.

Pe parcursul tuturor acestor 16 ani de independenta, relatiile cu Romania au fost foarte tensionate.

Alta treaba ca nu intotdeauna autoritatile moldovenesti, fosta conducere, gaseau de cuviinta sa numeasca lucrurile pe nume. Romania, tot timpul incepand cu 16 ani in urma, s-a implicat si se implica in probleme interne ale Republicii Moldova.

(Voronin face o pauza lunga.) In primul rand, cu 16 ani in urma, ca declaratia acesta este provizorie.

Chiar si textul declaratiei in care statul roman a recunoscut independenta Moldovei, despre aceasta se vorbeste.

Doi: Romania tot timpul ne implica noua prin diferite metode standardele romanesti. Incepand de la limba, istorie, denumirea valutei nationale, inclusiv tricolorul, inclusiv stema.

Denumirea administrativ-teritoriala, ca am trecut la judete si am facut un lucru extrem de negativ. Si multe, multe alte lucruri pe care pe parcursul acestor ani Romania ni le baga noua cu de-a sila.

Cum?

Iaca-asa! Prin persoanele care sunt platite si sustinute in presa scrisa. Ziarele acestea care si astazi se editeaza, toate sunt finantate de Romania, incepand cu „Literatura si arta”.

Sunt finantate legal, ilegal?

Prin mai multe metode. Mai mult ilegal, pe care nu le cunosc nici cetatenii Romaniei care platesc impozite. Doi: prin persoane care sunt implementate peste tot locul in structuri....

Presa nu ar avea puterea sa faca aceste schimbari. Sunt persoane si din alte domenii finantate de la Bucuresti?

Da!

Din ce domenii, ce fel de persoane?

Din mai multe domenii: cultura, stiinta...

Politic?

Da, domeniul politic! Corect: politic!

Sunt politicieni moldoveni platiti ilegal de Bucuresti?

Formatiuni intregi!

Platite ilegal?

Daca sunt platiti aici, la noi! Pentru ca ei nu au voie sa aiba sustinere din exterior, asa e scris in legea despre partide, asta inseamna ca e ilegal!

Ati sesizat Parchetul?

Al nostru, moldovenesc? Procuratura? S-a sesizat, se stie si asa, fara sesizari.

Se fac cercetari? Din moment ce presedintele Republicii are cunostinta de o situatie care incalca legea... Autoritatile au demarat o ancheta?

Au demarat si anchete, s-au confirmat si multe fapte si se prelungeste acest lucru si astazi. Cu parere de rau, si multe alte chestii.

Parca, uneori, ele par marunte, dar cand le consolidezi pe toate la general se vede acel mare interes care se face pentru a influenta mai mult cetatenii. Inclusiv si prin studenti, elevi, prin diferite metode se face acelasi lucru.

Iaca, ultima implicare a Bisericii Ortodoxe Romane, prin deschiderea a trei episcopate care, parca, candva, au fost pe acest teritoriu.

Integral in Evz