In timp ce Comisia Europeana trimite avertisment dupa avertisment Romaniei, amenintind cu activarea clauzei de salvgardare pe agricultura din cauza ineficientei Agentiei de Plati, conducerea acestei institutii se ocupa cu licitatii cu rezultat dubios.

Si nu oricum, ci asa cum s-a mai practicat la alte agentii sau regii din subordinea Ministerului Agriculturii, adica la suprapret.

Dupa celebrele ace de cravata de cinci milioane de lei achizitionate de Romsilva, a venit rindul APIA sa cumpere ATV-uri de 24.000 de euro bucata.

Astfel, in plina criza, cind amenintarile privind retinerea de CE a peste 100 de milioane de euro erau la ordinea zilei, APIA s-a ocupat cu schimbarea caietului de sarcini la licitatia pentru achizitionarea unor masini de teren.

S-a ajuns ca, in loc de 250 de autoturisme, in anuntul de licitatie sa apara 195 de ATV-uri si 55 de masini de teren.

Drept urmare, pe 6 noiembrie s-a stabilit cistigatorul licitatiei pentru ATV-uri. „Cistigatorul licitatiei este firma American ATV SRL“, a anuntat APIA. La licitatie a participat, de fapt, consortiul Tiriac Leasing si American ATV. „Aveam nevoie de un finantator pentru a putea aduce echipamentul din Statele Unite.

Tiriac Leasing ne asigura finantare pentru ca in contractele cu statul plata se face la final“, a spus Bogdan Gheorghiu, patronul American ATV. „Pretul contractului, respectiv pretul produselor livrate si al serviciilor accesorii prestate, este de 9.679.026 de lei.

Valoarea totala se compune din 5.412.191 de lei pentru 70 unitati ATV marca Polaris Ranger 700 EFI (IPS) si 4.266.835 de lei pentru 125 de unitati ATV marca Polaris Sportsman 500 X2 (IPS)“, potrivit datelor oferite de APIA.

Astfel, statul a ajuns sa cumpere 70 de ATV-uri la un pret de peste 24.000 de euro bucata si alte 125 la aproape 11.000 de euro bucata.

Aceasta in conditiile in care, sunati de redactorul Cotidianul, reprezentantii American ATV ne-au explicat ca ATV-ul cumparat de APIA cu 24.000 de euro este vindut in mod normal la pretul de 12.990 de euro, plus TVA. Si aceasta pentru cineva care cumpara un singur ATV, adica nu beneficiaza de nici o reducere.

In plus, potrivit specialistilor in domeniu, cu greu poti gasi pe piata un ATV mai scump decit cel achizitionat de APIA. „Preturile sint mari pentru ca vehiculele au senile si asiguram service mobil 24 de ore din 24. Este vorba despre vehicule militare care pina acum trei ani erau disponibile numai pentru armata.

De altfel, armata americana foloseste asemenea ATV-uri care sint de fapt niste minijeepuri spartane cu trei locuri“, a spus Bogdan Gheorghiu.

Integral in Cotidianul