scapat doar cu scuze pentru declaratiile privind deportarea infractorilor in Egipt, declaratii catalogate ca fiind de inspiratie nazista, pe plan international nu prea mai are pe unde sa scoata camasa.

Citeva nume grele de pe scena politica europeana au facut front comun cu Centrul „Simon Wiesenthal“ si-i cer premierului Tariceanu sa-l demita pe ministrul de Externe.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvint al PSD, sustin cererea uneie dintre cele mai influente organizatii evreiesti din lume presedintele Comisiei Europene,

Jose Manuel Durao Barroso, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, si directorul Oficiului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (ODIHR), Christian Strohal.

Guvernul de la Bucuresti nu a luat inca pozitie, motivind ca scrisoarea nu a ajuns la destinatar.

Fost secretar de stat in MAE, Cristian Diaconescu spune ca interventia Centrului ,,Wiesenthal’’ cintareste greu in plan diplomatic. „Sa te lupti cu Centrul «Wiesenthal» e ca si cum te-ai lupta in «Razboiul Stelelor» cu «Forta».

Ministrul de Externe si, posibil, premierul vor avea inchise toate canalele de comunicare, in cazul in care Tariceanu nu-l demite pe Cioroianu. Nu va mai vorbi nimeni cu ei. La fel s-a intimplat cu Austria dupa venirea la guvernare a lui J?rg Haider“, a declarat Diaconescu pentru Cotidianul.

Vicepresedintele PSD mai spune ca, „din punct de vedere diplomatic, jocul l-a depasit pe domnul Cioroianu.

Jocul se desfasoara acum la nivel statal, la nivelul premierului care trebuie sa-l demita urgent si sa adopte o pozitie in numele Romaniei prin care trebuie sa se delimiteze de afirmatiile ministrului, sa spuna public ca au fost afirmatii facute in nume personal“.

Pe de alta parte, Teodor Melescanu, si el fost ministru de Externe, actualmente coleg de Cabinet cu Cioroianu, considera ca solicitarea organizatiei evreiesti nu are impact „la nivel oficial“. „Reprezinta insa o opinie a unei organizatii cu mare influenta, care nu poate fi ignorata“, ne-a declarat Melescanu.

El informeaza ca atit la nivel de Executiv, cit si in cadrul PNL se va analiza saptamina aceasta situatia ministrului de Externe.

Un articol de Diana Lazar, Raul Balogh

Integral in Cotidianul