In primele zece luni din 2007, indicele Bursei Electronice Rasdaq s-a majorat cu doar 109,02%. Tot bine s-a miscat si bursa din Bulgaria, cu un randament de 58,03%, urmata la mare distanta de Bursa de Valori Bucuresti, cu doar 23,6%.

Cresteri mai mici au inregistrat bursele din Ungaria (10,22%), Republica Ceha (20,1%) si Polonia (18,02%). In schimb, ultimele trei burse se remarca printr-o buna lichiditate in comparatie cu bursele din Romania si Bulgaria.

Spre exemplu, in luna octombrie, lichiditatea pe bursa din Ungaria a fost de 2,5 miliarde de euro, pe cea din Cehia, de 3,4 miliarde de euro, iar pe cea din Polonia, de 10,5 miliarde de euro. In Romania, lichiditatea pe BVB a fost de 307 milioane de euro, iar pe Rasdaq, de doar 123 de milioane de euro.

In luna octombrie, Bursa Electronica Rasdaq a pierdut 5% din valoarea sa. Daca indicele Sofix al bursei din Bulgaria a inregistrat o crestere de 4,58%, Rasdaq-C a suferit o cadere de 5,29%, iar BET s-a majorat cu 3,27%.

In schimb, indicele BUX al bursei din Ungaria a cazut cu 3,63%, WIG20 (indicele bursei din Polonia) s-a majorat cu 6,71%, iar PX (indicele bursei din Republica Ceha), cu 5,07%. Aproape inexistenta apare bursa din Slovacia, care a avut in luna octombrie o lichiditate de 3 milioane de euro, indicele SAX inregistrind o crestere de 3,85%.

Nici in ultimele 12 luni SAX nu a avut un randament prea bun, acesta ridicindu-se doar pina la valoarea de 10,09%.

Cresterea indicilor de pe Rasdaq in acest an se datoreaza mai multor factori. „In primul rind, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a avantajat mai mult actiunile de pe Rasdaq decit pe cele de la BVB.

Mai apoi nu trebuie trecut cu vederea faptul ca multe fonduri straine de investitii au plasat capital pe aceasta piata, fapt care a atras atentia si altor investitori.

De asemenea, spre deosebire de anii trecuti, companiile de pe Rasdaq au facut majorari de capital acordind investitorilor actiuni gratuite“, ne anunta Gabriel Aldea, broker SSIF Intercapital Invest.

Integral in Cotidianul