Cifrele de anul acesta sint in scadere cu aproximativ 22.500 de tranzactii, raportat la perioada ianuarie-septembrie 2004, cind au fost semnate 391.964 de acte de vinzare-cumparare.

In perioada ianuarie-septembrie 2006 au fost incheiate aproximativ 350.000 de tranzactii imobiliare, pentru ca in anul precedent, in acelasi interval, numarul acestora sa fie de 337.147.

In perioada adevaratului boom imobiliar, intervalul 2004-2007, cind preturile apartamentelor au crescut in medie cu 20% anual, cifrele statistice oferite de UNNPR arata o scadere a numarului de tranzactii, de aproximativ 6% anul acesta comparativ cu 2004.

„Inainte de 2006, cresterea numarului de tranzactii a fost mai mare, mai ales pe segmentul rezidential. Daca din 2003 pina la sfirsitul anului trecut a fost un adevarat boom in circuitul imobiliar in special la apartamente, incepind cu anul 2005 interesul s-a transferat pe terenuri.

Nu avem o statistica, insa ramine cert un lucru, si anume ca nu mai sint atit de multe solicitari pentru apartamentele vechi. Au si ajuns la un pret care devine mai putin interesant“, afirma Ion Marin, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Preturile apartamentelor vechi au crescut, desi cererea nu a fost mai mare. „A scazut interesul pentru apartamentele in blocurile vechi, care au o gramada de probleme, de izolatie, de functionare, de incalzire.

Sigur ca a crescut interesul pentru locuintele in blocurile noi“, mai spune Ion Marin. Vicepresedintele UNNPR a mai afirmat ca se constata o stagnare a numarului tranzactiilor cu apartamente, in crestere exploziva fiind cele cu terenuri.

Integral in Cotidianul